Keresés ebben a blogban

2024. augusztus 31., szombat

A Piac utcai árkád, amit sok debreceni kikerül

Debrecen egyik ősi diákbabonája az, hogy aki átmegy a Régi Városháza árkádjában a Piac utcán, az egyest kap aznap az iskolában. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Rózsa utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Emiatt sokan még jóval a tanulmányaik befejezése után, felnőttként is tartják magukat ahhoz, hogy kikerülik ezt a patinás épületrészt. A hiedelem szerint az átkot az is megtörheti, ha áthaladáskor nem veszünk levegőt, vagy a középső és a mutatóujjunkat összeszorítjuk, vagy nem beszélünk, amíg a szekabarlangban tartózkodunk.

A békebeli Piac utca. Repró: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben az Aranybikának is van ilyen helye, ugyanakkor hasonló található például a Csapó utca és a Dósa nádor tér sarkán is. Az igazi árkádfóbiások ezeket is kikerülik. De természetesen nem mindenki foglalkozik ilyesmikkel, és gond nélkül sétálgatnak az oszlopok közt.

A Kossuth utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A 2023-ban 180 éves Régi Városháza története ebben az összeállításunkban ismerhető meg, míg az épülethez tartozó, mintegy 210 éves Kis Orbán-ház históriája erre a képes cikkünkre látogatva tárul fel.

Csillaggal. Repró: © Debreceni Képeslapok

Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre!

A barlangban. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése