Keresés ebben a blogban

2024. június 7., péntek

Mit csinált Kádár János egy újkerti 14 emeletes ház tetején, 1978. június 7-én?

Kádár János a Vénkertben. Fotó: Építőmunkás

Debrecen az ország és az MSZMP első számú vezetőjét látta vendégül 1978. június 7-én. Mindenki „Jani bácsija”, Kádár János az aznapi pártaktíva-értekezletre és üzemlátogatásra érkezett Debrecenbe.


A magas rangú vendéget az Újkertben is boldog integetők fogadták, egy kislány virággal köszöntötte, a vénkerti iskolás gyerekek pedig zenéltek is neki. A politikus és a házigazdái fellifteztek a Lehel utca 10. szám alatti 14 emeletes toronyház tetejére. Vajon miért?

Kádár János az Újkertben. Fotók: Építőmunkás

Egy nagyméretű terepasztalon tanulmányozhatták a Libakert, a Vénkert és az Újkert új és leendő arculatát, s persze az új lakótelep panorámáját. A terveket Seres György, a HÁÉV vezérigazgatója mutatta meg, s a maketten természetesen az 5 hónappal később átadott Kölcsey-művház is szerepelt.

Kádár János a ház tetején, a makettel. Fotó: Építőmunkás

A Debreceni Képeslapok Facebook-oldalán hozzászólók szerint „aznap az ABC-ben féláron árulták az addig és utána sem látott szebbnél szebb gyümölcsöket és zöldségeket” – lásd a kommenteketAz Építőmunkás fotói szerint Kádár János Nádudvarra is ellátogatott, ahol a kíséretével végigvonult a település főterén, szemrevételezte a gabonaföldeket, és megismerkedett a pulykanevelő teleppel.

Kádár János köszöntése. Fotó: Építőmunkás

Kádár János egyébként akkor már nem először tette tiszteletét Debrecenben. 1960. május 14-én például ő avatta fel a vidámparkot, majd 1977-ben is a cívisvárosban találkozott Románia vezetőjével.

Kádár János a vidámparkban. Fotó: Nagyerdei Kultúrpark


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése