Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 14., péntek

Mocsárciprusok a Békás-tónál


A debreceni nagyerdei parkerdőben sok különleges és szép növény pompázik. Kuriózum az a három mocsárciprus is, amik a Békás-tó nyugati partján virulnak.

Az Észak-Amerikában őshonos mocsárciprusok a fenyő alakúak rendjébe és a ciprusfélék családjába tartoznak. Ezek az „oda nem valónak” tűnő növények a kócsagmászókánál találhatók, s az is feltűnő bennük, hogy fenyőszerű a levelük, de nem szúrós, hanem inkább amolyan mimózás vagy aszparáguszos. Vannak pofás, drazsészerű, kékes bogyóik is, amik meg először a borókák felé vezetik az amatőr természetbúvárt.


A magasra és terebélyesre növő szépségeknek kevés társuk akad Debrecen közterületein. Párjaik az egyetemi botanikus kert és a Diószegi-arborétum kis tavainál is vannak, s az is a jellegzetességük, hogy ősszel mindig rozsdabarna színűre vált a lombozatuk. Sőt az eredeti környezetükben, illetve nedves talajon a mocsárciprusok igen látványos, nagy légzőgyökereket is fejlesztenek, amik emiatt ufós / őslényszerű megjelenést kölcsönöznek nekik. Debrecenben sajnos ilyeneket nem látni a Nagyerdőben sem.


Mostanában egyébként a Békás-tó igen látogatott: alig ért véget a dzsessz- és borfesztivál, máris kezdődött a virágkarneváli hét és a cseh sör ünnepe is. A környéken más finomságok is teremnek, s az emberek mellett madarak és pillangók is szívesen időznek ott – lásd kis videónkat is:


Az összeállítást készítette:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése