Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 19., szerda

Szupersztráda a bringásoknak

Debrecen alatt egy szép kistelepülés terül el: Mikepércs. Ezúttal a falu 222 éves templomához vezető, új kerékpárutat próbáltuk ki, és igen kedvező élményekkel gazdagodtunk.

A cívisvárostól 8 kilométerre lévő község szívébe immár gyakorlatilag a Wesselényi utcai volt Kelettervtől (és még jóval azon is túlról, például akár Alsójózsáról) kerekezhetünk bringaúton egyhuzamban és biztonságosan. Igaz, Debrecenben, a Mikepércsi úton már végig eléggé viharvert a biciklisáv, s ráadásul nemcsak együtt van a gyalogosjárdával, hanem például az egyik éles kanyarban egy böhöm oszlop is áll a közepén, plusz gyakran kell megállni közlekedési lámpák miatt is.

Debrecent elhagyva... Az utat mikepércsi fiatalok is szívesen használják. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Na de örüljünk, hogy egyáltalán ilyen is van, és különben is: amikor a reptér után kiérünk a Hosszúpályi úti kanyarig, már valóságos álom suhanni a vadonatúj, tükörsima bringás sztrádán (nem számítva az utat használó motorosokat). Onnan az út – kényelmes tempóban – csekély negyedóra Mikepércs határáig. Közben az ültetvényekben, a felhőkkel tarkított égboltban és az árok melletti, csodás fákban is gyönyörködhetünk. Az országút tisztes távolságban fut, úgyhogy egyáltalán nem zavaró, hanem inkább szórakoztató a nagy gépjárműforgalom. Kár, hogy a Vekeri-tóhoz nem épült hasonló aszfaltcsík.

A falu mellől a Tócóskerti lakótelep is látszik. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Beérve, a falu szélén rögtön három hófehér limuzinnal is találkozhatunk, visszapillantva pedig láthatjuk a Tócóskerti lakótelepet és a város régi szeméthegységét is. Aki teheti, még ne siessen haza, hiszen mindenképpen megéri körbenézni Mikepércsen. Mindenekelőtt az 1793-ban megépült, híres-nevezetes református templomot érdemes közelebbről is megcsodálni, melynek vakító falát egy fából készült toronyzat koronázza meg. Ez a fiatornyos ékesség pedig az álomszép kalotaszegi építészeti stílus jegyében fogant – s aki ezt egyszer meglátta, az bizony már örökre a szívébe zárja. DBKL

A 222 éves református templom Mikepércsen. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése