Debrecenben
is, noha nagyváros, szinte egész évben találni olyan
finomságokat, amik a közterületeken teremnek. A
kertségekben, az erdőkben és a parkokban dió, mogyoró, eper,
mórabóra és persze kökény és gombák is pompáznak.
Az
egyik legédesebb időszak, a faeper érése a napokban ért véget.
Terem még viszont egy másik lédús csemege, a mórabóra, aminek
sárga, piros és lila fajtái is vannak a cívisvárosban. Megjelent
a kökény is, amiből nagyon sok kéklik például a Vekeri-tóhoz vezető Hosszúpályi úton (lásd a felső fotót).
A
vitaminban gazdag és sokféleképpen hasznosítható szeder leginkább az
erdei és a kertségi részeket kedveli. Alsójózsa mellett, a zeleméri templomromhoz vivő úton például egy egész szederfal
sorakozik, s ahhoz fogható rengeteg nemigen burjánzik máshol a
cívisvárosban. Az itt bemutatott fotó a Sámsoni úton készült.
A nagyerdei parkerdő is igazi kincslelőhely, s a Békás-tó mellett
például már szépen fejlődik a szelídgesztenye. Ilyen mediterrán
finomság nálunk a vidámparkban van a legtöbb, ahol a
majmoknak szoktak tortát készíteni belőle. A fürdő melletti
fákon most érik a vackor is, ami kissé fanyar, ám egy-két
harapást mindenképpen megér.
Remek
falat lehet a törökmogyoró is, ami nemcsak a nagyerdei Medgyessy
sétányon, hanem bizony még a belvárosi püspöki palota mellett
is nő. Ez a csemege nyersen is kiváló ropogtatnivaló, de tudunk
olyan férfiúról is, aki e fák terméseiből szokott mogyorókrémet
készíteni házi édesség gyanánt, legfőképpen tortát megkenni vele.
És
végül sokak kedvence, a gomba, a csipke és a dió. Szerencsére mindhárom szintén nagyon sok
helyen díszlik a közterületeinken. Említhetjük például tömeges diólelőhelyként az Akadémia utcát, de meglepő módon még a Petőfi téri szobor mögött is van egy szép, nagy diófa.
A csipkebogyókról a fenti kép a Bartók Béla út végén készült. Mindkét park olyan része a városnak, ahol nem csak jó egy kicsit elidőzni, de közben még kóstolgatni is lehet!
A csipkebogyókról a fenti kép a Bartók Béla út végén készült. Mindkét park olyan része a városnak, ahol nem csak jó egy kicsit elidőzni, de közben még kóstolgatni is lehet!
Szöveg és fotók:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése