Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 12., szerda

A Sziklás-csobogó


A debreceni nagyerdei parkerdő egyik leghangulatosabb zuga ez. Nyáron árnyas és romantikus, hideg teleken pedig meg is fagy a kis vízesése.

A Sziklás-csobogó igen kedvelt pihenő-, játszó- és találkahely, noha nem a természet műve. Köveit még a 80 évvel ezelőtti, Borsos-féle tájrendezéskor és stadionépítéskor emberi kéz rakta és ültette körbe, míg a vize egy sima nyitható-zárható csapból folyik alá. Ez a létesítmény a Békás-tó egyik tápvize, s ezáltal eljut egészen a vakondszobornál lévő MTB-pályáig.

A környék és a Békás-tó 2014-es átépítésekor a Sziklás-csobogó se maradt érintetlen, de szerencsére megőrizték az eredeti vonásait, s nem rakták tele krómozott fémidomokkal. Kimélyítették a kis medencéjét és patakmedrét is, viszont például pár nyugszék még elférne mellette a teraszain, ahogyan az 1980-as években is volt. Íme egy picike videó is róla:


Az egykori mesés Nagyerdő és a felejthetetlen strand képeslapjai: itt. Emellett ajánljuk a régi csónakázó-tó történetét bemutató képeslap-kollekciónkat is!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Frissítés: a vízesés alatti kis tó 2017. január 9-én

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése