Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 24., hétfő

Jutott-e eső Erdőspusztának?

A Vekeri-tó a nemzeti ünnep hetének esőzései után

A Debrecen melletti kirándulóhelyek tragikus állapotba kerültek a tartós vízhiány miatt. Ám az augusztus 20. körüli esőzések nyomán érdemes volt újból ellátogatnunk ezekre a tájakra.

A Vekeri-tóban az állami ünnep előtt is volt még egy gyűszűnyi víz. A nagy esők végeztével, augusztus 23-án azonban hála Istennek már valamennyivel több „lötyögött” a mederben – van tehát remény, csak éppen sokkal több esőre van szükség. És persze a mesterséges vízutánpótlás mielőbbi kialakítására. Ha a nagyerdei Békás-tónak tudtak saját kutat fúrni, akkor talán a Vekerin se hiábavaló az ásogatás...

Innen Fancsika tavaihoz vettük az irányt, és örömmel állapítottuk meg, hogy a mederben (ami a minap már teljesen kiszáradt és felcserepesedett) újra van némi víz. Vagyis inkább egyelőre természetesen csak pocsolya. Nyilván a talaj nagyon sok vizet elnyelt, de azért az itt is látható, hogy „csupán” utánpótlás kérdése a létesítmény jövője.

Végre ismét van víz Fancsikán – ennek persze mielőbb a sok-sok ezerszeresére van szükség

Ahogy a Vekeri-tavon, úgy itt is szembeötlő, hogy a növények egyre inkább ellepik a medret; hamarosan tehát az se lesz látható, hogy egyáltalán valaha is bármiféle tavi élőhely burjánzott itt. Rövid képsor végül a vasárnapi Fancsikáról:


Szöveg és képek:
Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

És körbepillantás a Vekeri-tó csónakházánál:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése