Keresés ebben a blogban

2018. február 2., péntek

Százéves fotók szép városunkról


Debrecenben a XX. század elején szinte minden napra jutott egy csoda. Sorban épültek meg a gyönyörű paloták, és a közterületek is egyre zöldebbek lettek!

Ezúttal V. Pákozdi Károly Zoltán felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből válogatunk, melynek lélegzetelállító példányait feltöltötte a Debreceni Képeslapok Facebook-oldalára. Az első üdvözlőkártya-másolaton 1900-as dátum szerepel. A következő lap pedig annál is korábbi, hiszen még nem látható a Simonffy-sarki ikerbérház. A galéria a képre kattintva is megnyitható.


A harmadik fotónak szintén a Kistemplom látképét választottuk. Ekkor azonban már rég bekövetkezett az 1907 áprilisi szélvihar, amely lesöpörte a gyülekezeti hely toronysisakját.


Az alábbi felvételen egykori huszáraink parádéznak a macskaköves Piac utcán. Jobbra hátul az Alföldi Takarékpénztárnak még a korábbi – bauxitbeton – székháza fehérlik.


Íme az egykori kereskedelmi akadémia (a fotó idején polgári fiúiskola) gyönyörű homlokzata. Az épület ma is áll, ám sajnos évek óta üres és egyre romosabb.


Nagyon ritka felvétel következik. A Gambrinus közi ikerpalota pompázik rajta, ami ugyancsak városi bérháznak épült – a tehetősek számára. Ez a pazar létesítményünk is betöltötte már a százat!


A lenti képeslapon a régi főutca kialakításáról, hangulatáról kaphatunk szívfacsaró ízelítőt. Ez a beültetés egészen az 1960-as évek közepéig jellemezte az utcát, aminek a neve akkor Vörös Hadsereg útja volt.


A Kistemplomból készített fotó is jól érzékelteti a régi belvárost. A képen a korabeli nevezetességek is felfedezhetők, továbbá az 1944-ben elpusztított Sándor-palota is.


1915-ben megnyílt az Aranybika Szálló új épületegyüttese is. Elődjét két évvel korábban bontották le, 1976-ban pedig átadták a legújabb szárnyát.


Kijjebb haladva, a Kossuth utcáról is megosztott magazinunk olvasóival egy szépséges képeslapot V. Pákozdi Károly Zoltán. Az épületsor gyakorlatilag ma is létezik – hála Istennek!


A hárommal ezelőtti panorámafotón is kivehető már a nagy zsinagóga kupolája. A lenti felvétel közelről mutatja meg a pazar alkotást (amit fél évszázada bontottak el) a mai Petőfi téren.


A zsinagóga közelében működött a királyi törvényszék is. Ennek palotája csak részben maradt fenn, ugyanis az itt látható felét 1944-ben szétbombázták.


Jöjjön most végül a DMKE épületéről is egy mementó. Az intézet a mai Bocskai téren működött, és a 45 évvel ezelőtti lerobbantásáig igen sok debreceni született itt. Ma iskola áll a helyén.


(Folytatjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.