Keresés ebben a blogban

2018. február 25., vasárnap

Robbantás a főtéren

A Debrecen egyik jelképének számító Hotel Aranybika palotája 2015-ben volt 100 éves. Az új szárnyát 42 esztendeje, 1976-ban adták át.


Az épületsor a lerobbantása előtt. A felvételt Erda Sz osztotta meg az olvasóinkkal

Az olimpiai bajnok Hajós Alfréd, valamint Villányi Lajos által tervezett, patinás nagyszálló balján a Hatvan utcáig egy régi épületsor húzódott. Ebben pedig máig emlékezetes üzletek működtek, és persze a híres átjáró is. (Folytatás a képek alatt...)

A Vörös Hadsereg útja a még pompázó házakkal, a szökőkúttal, valamint a kiürített épületsor, a robbantás pillanata és az idén 40 éves új szárny. Fotók: Bakonyi Béla, Városházi Archívum, Helytörténeti Fotótár, Csobaji Előd

Ilyen egység volt a cukrászda, a hangszerbolt, a "delicatesse", a fodrászat, a Malév-iroda stb. Itt hívogatott az a kapu is, ami a Vörös Meteor Sporttelepre vezetett, ahol télen korcsolyázni is lehetett. A házak sorsa 1973-ban pecsételődött meg végleg: a tömböt lerobbantották (ahogy a Benedek téri "Demkét" is), sőt a szálló bal oldalából is lenyestek egy sávot, és az így nyert területeken húzták fel 1976-ra a Bika új részét, valamint később az Unió Áruház épületét, a belső bankirodát és lakó-helyiségeket is. (Folytatás a kép alatt...)


Az épületsor romjai a robbantás előtt... A fotót Kathi Ferenc töltötte föl a Facebook-oldalunkra

A hotel mai tulajdonosa érdekes nyilatkozatot tett: ha lesz forrás, akkor lebontják a szálloda új részét, és az eredeti terveknek megfelelően – a régi palotával szimmetrikus létesítményt ,,varázsolnak" oda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.