Keresés ebben a blogban

2023. november 27., hétfő

Korizás anno a Nagyerdőben


Debrecenben egykoron, ha hidegebbre fordult az idő, kinyitott a műjégpálya az Oláh Gábor utcán.
Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Fantasztikus élmény volt szabadban korcsolyázni ott a délelőtti napsütésben vagy az esti csillagos ég alatt, hát még hóesésbenFotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Korizás a ragyogó kék ég alatt az ,,Oláh Gé"-n... Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Amikor pedig beköszöntött az igazi tél, és befagyott a Békás-tó, azon is élvezhettük a csúszkálás örömeit. A fenti felvételeink ezt a gyönyörű időszakot illusztrálják.

Korizás, jégkorongozás, sőt, biciklizés anno a csónakázón. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Amíg megvolt a csónakázó, azon is hódolhattak szenvedélyüknek a téli sportok szerelmesei. A legaktívabbak arról is gondoskodtak, hogy mindig tisztán tartsák a jeget, s ennek köszönhetően felejthetetlen (és ingyenes!) korizások és korongozások helyszíne lehetett ez a szuper terület is. Olykor kinyitott az Újvigadó melletti pavilon, és forró teát is lehetett kapni.

Egy kedves téli emlék az Oláh Gábor utcai műjégpályáról. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az Oláh Gábor utcai pályát 2013 őszén már nem nyitották ki, mondván, hogy elavult és nem felel meg az előírásoknak. Helyette előrukkoltak egy másik ötlettel: a Nagytemplom előtt felállított pályán ingyen lehetett korizni. A következő évtől már az új stadion mellett építették meg a mobil placcot, amiért fizetni kellett. A 2021/22-es téltől ismét nyílt műjégpálya a Kossuth téren is.

Az Oláh Gábor utcai műjégpálya 1979-ben. Fotó: Helytörténeti Fotótár

Az új Békáson tilos jégre menni, s körbe is kerítik olykor műanyagszalagokkal. Pedig sokan gondolnak nosztalgiával a szeretett régi pályára, amit sokáig ott evett a fene, aztán elbontották, és extrém parkot csináltak a helyén. Jó lett volna felújítani, ismét megnyitni...

Korizás a Nagytemplomnál, az új Békás-tavon és az új stadionnál. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Az Oláh Gábor utcai egykori koripálya ma is meglévő főkapuja, valamint a lenti képen a szomszédos hajdani Vaosz
szintén létező medencéje, mely immár az állatkert része. Fotók: 
© Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Oláh Gábor utcai összeállításaink sok régi fotóval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése