Keresés ebben a blogban

2023. április 11., kedd

Isten éltesse a ma 330 éve város Debrecent!

A cívisváros címere a Nagytemplomnál, mely szintén a település jelképe. Fotók© Debreceni Képeslapok

Debrecen minden évben április 11-én emlékezik meg a várossá nyilvánításáról. I. Lipót császár 1693-ban ezen a napon adományozta Debrecennek a városi rangra emelés kiváltságlevelét.

Képviselőink egykori esküjének egy fontos kitétele. Fotók© Debreceni Képeslapok

Az Országgyűlés az 1715-i diétán iktatta törvénybe a szabad királyi városi diplomát. Ennek – a templomépítő gróf Csáky Imre nagyváradi püspök, felsőházi honatya javaslatára – az is feltétele volt, hogy a város köteles befogadni a katolikusokat, s telket kijelölni a plébánia és a templom részére.

Piac utca páros oldala a délutáni napsütésben, a Csapó utca és a Kossuth tér között. Fotók© Debreceni Képeslapok

Mostani összeállításunkban a várossá válás 330. évfordulója előtti napokban megörökített arcát mutatjuk be Debrecennek. Április 11. természetesen a költészet ünnepe is, amelyen József Attila és a műfaj művelői előtt tisztelgünk. A város és a költészet napját Debrecenben már sok-sok virág is köszönti, melyek immár ezer színben szórják ránk a tavaszt – hogy stílszerűen Csokonait idézzük. Ennek képei ebben az összeállításunkban csodálhatók meg sok szép friss, illatos felvétellel. Az ünnep alkalmából díjtalanul látogatható a Déri Múzeum, valamint a Nagytemplom is. A városnapi programkínálat ebben az előzetesben tekinthető meg. Éljen soká Debrecen!

A Régi Városháza a Piac utcán, 2023. április 5-én. Fotók© Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése