Keresés ebben a blogban

2024. február 4., vasárnap

A püspöki palota és vármegyeháza Kossuth utcai nővére

Debrecenben, a Kossuth utca 23. szám alatt bújik meg egy különleges lakóépület. Ez a szecessziós kis ékszerdoboz a Forrai-ház (1907). Napjainkban – finoman szólva – igen vegyes az állapota.

A Kossuth utcai Forrai-ház belső erkélye a kapualj mellett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az Angol Királnő Szálloda felújított palotája mellett, és a most megújult Csokonai Színházzal szemközt álló épületet Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti építészek tervezték. 

Kilátás a Kossuth utcai Forrai-ház kapujából a színházra és a pénzügyi palotára. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezeknek a nagyszerű szakembereknek nem ez az egyetlen munkájuk Debrecenben. Ők tervezték ugyanis a Hatvan utcai szintén szecessziós püspöki palotát is (mely az első lakóit 1912 novemberében fogadta), valamint a Piac utcai, ugyancsak szecessziós vármegyeházát (1913). Ezek fotóit lásd lentebb.

A romos Forrai-ház és a renovált Angol Királynő. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ezeket az épületeinket a közelmúltban renoválták, és a szomszédos Angol Királynő is a közelmúltban nyerte vissza a régi fényét... Úgyhogy, most már valóban a Forrai-háznak kellene következnie, hogy teljes legyen Bálint Zoltán és Jámbor Lajos három debreceni palotájának a szépsége!

A szecessziós megyeháza 1918-ban a Ferenc József úton, az Arany Angyal Gyógyszertár mellett.
A képeslapot Molnár Szilárdtól kaptuk, köszönjük szépen!

Kossuth utcai cikkeink sok szép régi képpel:

A szecessziós püspöki palota a Kossuth tér felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése