Keresés ebben a blogban

2024. január 25., csütörtök

Az Angol Királynő Szálló

Debrecen egyik legpatinásabb épületegyüttese a Kossuth utcán található, a Csokonai Színházzal szemben. Ott működött a közkedvelt Angol Királynő Szálloda a Batthyány utca sarkán.

Egy szép archív fotón az egykori hotel az előtte várakozó emberekkel és korabeli járművekkel

Az eklektikus stílusú palotát Gerzon János építtette 1890-ben, mégpedig Horváth János tervei alapján. A szálloda Debrecen legjobb hoteljei közé tartozott, s egyike volt azon keveseknek, amit katonatiszteknek is engedélyeztek. Az „Angolnak” az éttermi és a kávéházi szolgáltatásai is nagy népszerűségnek örvendtek. Bunda nevű éttermét főként a monarchia előkelőbb huszártisztjei látogatták, és természetesen a városi teátrum színészei is törzshelyüknek tekintették.


Rajtuk kívül újságírók is szívesen időztek a fejedelmien díszes teremben – köztük Ady Endre is. Fenti galériánkban azt is megmutatjuk, hogy milyen pazar volt a szálló belseje.


A fenti fotón pedig az épületegyüttes emléktáblája tanulmányozható. Korunk embere ma már inkább olyan épületnek ismeri ezt a szép házat, amiben söröző, üzletek és irodák is találhatók. A középkorúak emlékében azonban a Színészklub is elevenen él, ami a sarki épületszárnyban működött (itt anno temetkezési vállalat is volt).

A palota és a Batthyány-sarki szárny a Régi Városháza felől, napjainkban. Mai fotók: © Debreceni Képeslapok

Ennek helyiségét az ezredfordulón vette át csereként egy Kassai úti vállalkozó. Az ő vendéglőjét a Főnix Csarnok építése miatt bontották le. A kikötés az volt, hogy egy évig meg kellett tartania a színészklubot. Amikor ez letelt, a helyiségben „százas üzlet” nyílt. A színészklub sokáig kereste a helyét, végül a színház alsó szintjén talált új otthonra.

Az Angol Királynő Szálloda kerthelyisége egy 1937-es képeslapon

A most megosztott képeslapmásolatokat Vértesi Ferenc és Vekerdi Károly töltötte fel a Facebook-oldalunkra. Köszönet értük – és akkor hát kezdődjék az újabb időutazás!

A 2023 májusára megszépített palota. Fotó: © Debreceni Képeslapok



Végül íme, a hasonló múltidéző összeállításaink:
Az Angol Királynő Szálloda palotája az 1950-es években, Rákosi-címerrel és vörös csillaggal. A képet a Méliusz-könyvtár kiállításán repróztuk

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

És íme a hőskorból egy étlap, amit Könyves Kálmán osztott meg az olvasónkkal. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése