Keresés ebben a blogban

2024. február 14., szerda

Amikor még a Csapó utcán volt a vásárcsarnok


Debrecen korábbi fő vásárcsarnoka a Csapó utcán működött 1976 és 2006 között a Debrecen Áruház mellett, a vegyipari szakközépiskolával szemben. Ezúttal ezt a helyet idézzük meg olyan archív felvételekkel, melyek többségét kedves olvasónktól, Szilágyiné Fintha Judittól kaptuk. A korabeli sajtóhír így szólt: „a központi piac vásárcsarnok 1976. augusztus 19-én reggel öt órakor megnyílik”.

A régi vásárcsarnok és a Pulykakakas ételbár a HÁÉV archívumából. A képmásolatot Cimre Józseftől kaptuk, köszönjük!

Levélírónk arról is tájékoztatott, hogy a piaccsarnok működésének utolsó napján készítette a felvételeit. A krónikák szerint a létesítményt 2006. július 15-én zárták be.

A Csapó utcai vásárcsarnok hal-, tőkehús-, baromfi- és savanyúságárusító üzletei. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

A ma már muzeális értékű képeit ezúton is közreadjuk, ugyanakkor a korábbi Facebook-megosztás az olvasóink sok-sok hozzászólásával idelátogatva tekinthető meg.

A Csapó utcai vásárcsarnok zöldség- és halárusító üzletei. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

Jöjjön is néhány beszédes idézet a posztjainkhoz írt olvasói hozzászólások közül!

A piactömb építése 1975-ben, előtérben a lebontott Nyomtató utca házai. A képet Fogl Mártontól kaptuk, köszönjük!

Herpergel Péter: „A bejáratnál árulták a behozott cigit. Állandóan azt lehetett hallani, hogy cigi-cigi-cigi. A verebek pedig csiripeltek bent ezerrel.”
Somorácz Jánosné: „Az elején voltak a házi tészták, túrók, sajtok, imádtam ide járni!”

A Csapó utcai vásárcsarnok árusító asztalai. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

Varga Attila: „Nagymamámmal sokat jártam ide. Friss túró, tejföl, és dézsákból árultak savanyú káposztát.”
Nováki Zsoltné: „Én a külső részt sajnálom. Lehetett ott kapni élő joszágokat is, föleg húsvét előtt csirke, nyuszi még barika is volt.”
Kádár Robert: „Minden szombaton kötelező volt, édesapámmal még árultunk is itt. Azok a talponállós reggelik, sültkolbász mustárral és nem ásvány- hanem szódavízzel! Imádtam a hangulatát!”

A Csapó utcai vásárcsarnok a jellegzetes mérlegekkel. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

Juhász Péter: „Imádtam idejárni mamával, főleg az élő tyúkok voltak nagyon menők. Meg savanyú káposztát vettünk egy nénitől, akinek neonzöld kendője volt, messziről lehetett tudni, hogy ott van-e.”
Horváth Jolán: „Na ez jutott eszembe, anyukám elküldött a piacra, és mondta, hogy csak a zöld kendős nénitől vegyük a káposztát! És mindenki zöld kendőt viselt! És anyukám mondta, hogy ezt nem attól a nénitől vettük! És anyu visszament, és vett, akitől szokott!”

A Csapó utcai vásárcsarnok a jellegzetes bordás tetőzettel. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

A piaccsarnok 1976. augusztus 19-től 2006. július 15-ig működött, azt követően bontották le. A napjainkban használatos új, Vár utcai nagypiacot 2008. február 28-án adta át Debrecen akkori polgármestere, Kósa Lajos. Utolsó fotóinkon a régi piac hátsó fertályát is megidézzük, valamint a szomszédos Debrecen Áruház bontását és a vásárcsarnok utolsó napjait a kedves olvasónktól, Palincsár Zoltántól kapott exkluzív képekkel.

A Csapó utcai vásárcsarnok semmihez se fogható hangulata a működése utolsó napján. Fotó: © Szilágyiné Fintha Judit

Hasonló összeállításaink sok régi képpel:
A Csapó utcai vásárcsarnok hátsó, külső fertálya. Fotó: Szilágyiné Fintha Judit

A Csapó utcai vásárcsarnok mögötti külső rész, a kis TK felől. Fotó: Szilágyiné Fintha Judit


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Csapó utcai Debrecen Áruház bontása a nagypiac mellett, 2005-ben. A fotókat Palincsár Zoltántól kaptuk, köszönjük szépen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése