Keresés ebben a blogban

2024. március 23., szombat

A régi debreceni árnyas Ady park és a kis csobogó

Debrecen két süllyesztett parkjának egyike a mai Ady parkban fogadta a lepihenni vágyókat az Ady-gimnázium (korábban tanítóképző) és a Csokonai Színház közötti területen. Akkoriban ezt a városrészt Liszt térnek is nevezték a közeli Liszt Ferenc utca miatt. A másik süllyesztett parkunk szerencsére még most is meg van, mégpedig a Déri Múzeum előtti térenFotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Ilyen idilli volt a hangulat a tér fái alatt, a kis harangos csobogónál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A teátrum mögötti füvesített parkot fák és lugasok övezték, és egy medencés csobogó vize is csörgedezett a cukrászda (eredetileg Művész Espresso) felől. A hajdani, szintén kedvelt presszó szomszédságában megbújó teret övező fákat 10 éve vágták ki, majd megszüntették a medencés szökőkutat, elvitték a fém gombaelemeket (kis harangokat). Ugyanakkor másféle és kevesebb padot tettek ki, és meglepő módon feltöltötték, végül lekövezték a helyet.

A tér és a 2014-es megszüntetése... Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az Ady park névre keresztelt városrészben új, világító csobogót állítottak fel, és 2016-ban itt helyezték el a fiatal Ady Endrét ábrázoló szobrot, melyet Győrfi Ádám készített. A következő esztendőben a színészház közelébe került a cívisváros első utcai könyvszekrénye.

A felső képen a megszüntetett tér, az alsón ugyanott átépítve, immár Ady parkként. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Következő emlékképeinken a fent emlegetett Művész Espressot is megidézzük, végül pedig a közeli Csapó utca szintén átépített virágpiacára látogatunk, ahol a kedvelt nyomóskút is működött.

Volt egyszer egy Művész Espresso az egykori téren. Itt ma már cukrászda működik. Fotók: Fortepan / Bauer Sándor, 1959


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A szomszédos Csapó utca 2020-ban átépített virágpiacán volt ez a kedvelt nyomóskút. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése