Keresés ebben a blogban

2024. február 6., kedd

Amikor még a gyógyszertári központ épületei álltak a Békessy és a Dóczy utca sarkán – és ami ma van itt

A lebontott gyógyszertári központ látképe 2013-ban, a szemközti, Kartács utcai tízemeletesből. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Dóczy és a Békessy utca sarkán elterülő épületegyüttesben működött a gyógyszertári központ, ami eredetileg 1950-ben alakult, és a Hajdú-Bihar Megyei Tanácshoz tartozott. A 2006-ban bezárt komplexum bontása 2016 januárjában kezdődött, lásd ezen a képen:

A gyógyszertári központ bontásának kezdete 2016 januárjában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Olvasóink korábbi hozzászólásai közül szemezgetve, Hodos Éva Jolán például leírta, hogy „A barna épületben vényszámlázás volt. Édesanyam és nagynéném dolgoztak ott.” Dihen László felidézte azt is, hogy a Hajdú gyógyszernagyker volt az utolsó, ami üzemelt az épületben. Sándorné Gyenge Katalin pedig megosztotta: „Itt dolgoztam 23 évet. Nagyon jó volt. Az utolsó napokig.” Sári Győzőné Ilonától azt is megtudtuk, hogy az 1960-as évek végétől a gyógyszertári központ raktára volt itt. Innen szállították a gyógyszereket a megye patikáiba. Később, a Dóczy utcai oldalon épült mellé a központ galenusi laboratóriuma.

A gyógyszertári központ Dóczy utcai kapuja a 2016-os bontás előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A gyógyszertári központot 2013-ban is megörökítettük az Újkerti lakótelepen lévő szemközti, Kartács utcai tízemeletesből (lásd az első képen), amikor már üresen álltak a téglaburkolatú házai. Nem jelentős, de azért talányos érdekesség, hogy a gyógyszertári központ Dóczy utcai személyzeti kapuja mellett egy nagy szemű láncfüzér lógott – ezt idéztük meg a fenti képen.

A lebontott gyógyszertári központ helyére épített Dóczy Park (részlete). Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az elhagyott épületeket lebontották, és a 2016-ban elkezdett hatalmas építkezés eredményeként a gyógyszertári központ helyén új lakótelep született: a Dóczy Park. Ez a létesítmény 2018-ban építészeti nívódíjat is nyert. Végül íme, egy másik olvasnivaló-ajánlatunk erről a helyről: a Békessy és a Mikszáth utca környékének 1980-as és mai képei ebben a cikkünkben láthatók.

A lebontott gyógyszertári központ 2013-ban (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok otóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése