Keresés ebben a blogban

2024. február 29., csütörtök

Ma 10 éve jártak utoljára a debreceni 31-es autóbuszok

A 31-es autóbuszok Petőfi téri végállomása 2014-ben, a Homokkerti felüljárónál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben az első 31-es jelű autóbusz 1976. július 18-án indult el, s a kocsik a Nagyállomás és a Bolyai utca között szállították az utasokat oda-vissza. A buszjegy akkor még 2 forintba került, a „flottát” pedig jellemzően Ikarus 280 típusú csuklós autóbuszok alkották. A kedvelt és legendás járatok (valamint a 32-esek) 2014 február utolsó napján fejezték be a pályafutásukat, és másnap, 2014. március 1. óta immár a 2-es CAF villamosok közlekednek helyettük. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

31-es busz indulása a Petőfi téren, 2014-ben. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az utolsó napokban készített, fenti felvételeink idején a buszok már a Homokkerti felüljáró mellől indultak, nem pedig a Nagyállomás elől. A járat történelméhez tartozik egyebek mellett, hogy az ezredfordulóig, a főtér átépítéséig a kocsik a Nagytemplom előtti „halálkanyarban húztak át. A sétálóövezet átadása után azt kikerülve, a Kossuth utca felől mentek a 31-esek, és már nem érintették a Bethlen utcát. A 32-esek a Széchenyi utca felől közlekedtek. Végül ezeket is a DKV üzemeltette, mivel 2009 júliusától e céghez került a helyi buszközlekedés is.

Emlék 2018 nyaráról, amikor pályafelújítás miatt ideiglenesen ismét a főutcán is jártak buszok. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Érdekes sztori a közelmúltból, hogy 2018 nyarán újra az elmúlt évezredben érezhettük magunkat. Ugyanis, ahogy az egykori Vörös Hadsereg útja idejében, akkor ismét buszok közlekedtek a főutcán, mivel pályafelújítás miatt pótlóbuszok jártak három hétig. Ajánljuk figyelmükbe a közlekedéstörténeti emlékszobát is, ami a valóságban a Salétrom utcán, nálunk pedig ebben a cikkünkben ismerhető meg.

A 31-es autóbuszok Petőfi téri végállomása 2014-ben (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Gara Kálmán által létrehozott DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba relikviái. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése