Keresés ebben a blogban

2024. február 26., hétfő

Debrecen városrészei: a Falóger

Debrecenben a korábbi nagy csapókerti övezetben van egy városrész, ami az egykori fakereskedelmi és -feldolgozós időkre emlékeztet. Ez a terület a Falóger nevet kapta, s pl. a Faraktár utca, Budai Nagy Antal, Huszár Gál utcák és a vasút határolják. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A Zsuzsi fűtőháza a Ruyter utcában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Falóger városrész egyik fő nevezetessége a Zsuzsi erdei vasút, melynek a Ruyter utcában van az itteni végállomása és a központja – ott, ahol hajdanán az Erdőspusztákról, Nagycseréről és a gúti erdőből érkező fák feldolgozójának is üzemelt a telepe.

A hajdani fatelep egyik központi épülete a Faraktár utcai felüljáróról. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Zsuzsi első szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg a Fatelep és Nyírmártonfalva közötti, 21,5 kilométeres pályán. A Zsuzsi nevet az I-es pályaszámú, 107 lóerős, fatüzelésű mozdony kapta. A vasútvonal mára csak Hármashegyaljáig maradt meg. 

A régi fatelep területén két szép Ikarus busz is állomásozott. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az övezet nevezetessége a református templom (1935), valamint az egykori olajütő is. Az olajütőmalmokat 1790 körül telepíttette a tanács a Cegléd utcai temetőn túlra a tűzveszélyességük miatt. Az olajütőben nemcsak mesterek laktak, hanem engedély nélküli kalyibákban megbújó földönfutók is: 1938-ban állítólag még több mint hatszázan voltak.

A Faraktár utcai öreg patika 2023 nyarán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A szabadságtelepi gyülekezet Faraktár utcai református temploma a felújítása előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az olajütő helyén ma már egy tetszetős lakópark van, és az itteni Holló László utcában található Holló László festőművész emlékfala is. A kompozíciót Kövér József szobrászművész készítette, akinek szintén a Falóger városrészben, a Lakatos utcában van a műterme és a galériája egy pazar kerttel.

Holló László emlékműve a Holló utcában (Kövér József alkotása). Fotók: © Debreceni Képeslapok

Kövér József szobrászművész Falóger városrészi műterem-galáriájának kertje 2023. július 2-án. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Végezetül még pár szó a Faraktár utcai református templomról. Dolhay Imre tervezte, 700 személyes, és a belsejét nagyon szép népies faragások, festések teszik még díszesebbé és különlegesebbé. A tűzeset miatti renoválása 2023 végére történt meg, lásd erre a cikkünkre kattintva.

A Nyíl, Rakovszky stb. utcák kis házait idéző épület a Budai Nagy Antal utcán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Zsuzsiéknál ilyen kis piros mozdony is szolgál. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése