Keresés ebben a blogban

2024. február 9., péntek

Egy felejthetetlen debreceni sütöde: a Nyíl utcai pékség

Debrecen egyik leghíresebb és legkedveltebb péksége a Szentlászlófalva nevű városrész keleti határán, azaz a Nyíl utcában működött. Bárkivel is beszélünk vagy olvasunk hozzászólást róla, csakis áradozó visszaemlékezések melengetik a lelkünket a hellyel kapcsolatban.

A Nyíl utcai pékség már nem működik, de az épületegyüttese még idézi a múltat. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A sütőüzem évtizedek óta nem működik, a fénykorában azonban itt is óriási sorokban álltak az emberek, hogy megvehessék valamelyik termékét. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb a ropogós héjú, hatalmas teflonkenyér volt. Sokan azt is fel szokták idézni, hogy mire hazaértek innen, illetve másik pékségből, addigra jól belakmároztak az illatos és sokszor meleg kenyér hajából vagy beléből. A Nyíl utcai pékség épülete szerencsére ma is megvan (akárcsak a Hajnal utcaié is), s korábban csapágybolt működött benne, ma pedig pólónyomó üzem. A világhírű debreceni kenyérről és más csemegéinkről ebben az összeállításunkban írtunk.

A Nyíl utcai pékség belső üzemi része, amikor még működött. Fotó: IPK Vállalat, 1978 


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése