Keresés ebben a blogban

2024. február 8., csütörtök

KLTE, Új élet parki ABC, pöttyös ház, a lezárt Vörös Hadsereg útja... – Debrecen 1969-es retro képeken


Debrecen 1969-es életére csodálkozhatunk rá azokon a lélegzetelállító retro felvételeken, amiket a Fortepan debreceni kollekciója tett közzé. Az első képen a Kossuth Lajos Tudományegyetem előtti medencés park akkori arca, valamint a még óra nélküli templom elevenedik meg, a következőn pedig a Pallagi úti szociális otthon főkapuja.

A Pallagi úti szociális otthon főkapuja 1969-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó

A gyógyszergyár közelében működő intézmény napjainkban arról is „nevezetes”, hogy már alig van valami a Nagyerdei körúti falát díszítő sgraffitoból.

A Pallagi úti szociális otthon főhomlokzata 1969-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó

A fenti képen az idősek háza teljes főhomlokzata tárul föl, aztán pedig átruccanunk az Ibolya utcai iskola és bolt környékére, az Új élet parkba.

Az Ibolya utca az ABC-nél és az általános iskolánál 1969-ben. Fotó: Fortepan / VÁTI

A lakótelep felvételein az 1960-as évek jellegzetes járművei is felismerhetők. De láthatjuk azt is, hogy eredetileg milyen volt a híres pöttyös ház:

Az Új élet parki pöttyös ház 1969-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó

Innen már az 1969-es belvárosba látogatunk, ahol is egyebek mellett a már Zsolnay-szökőkút nélküli főtér fogad minket. A Nagytemplomtól jobbra a Hungária Film- és Kamaraszínház is feltűnik.

A Kossuth tér 1969-ben. Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

A következő kép tanűsága szerint akkoriban a Vörös Hadsereg útján óriási munkák zajlottak a vármegyeháza (1969-ben úttörőház) előtt: középre helyezték a villamosok síneit.

Villamospálya-építés a Vörös Hadsereg útján, 1969-ben. Fotó: Fortepan / Szács Lóránd

Válogatásunkból a tanácsházát, azaz a mai Régi Városházát se hagyjuk ki.

A Tanácsháza a Vörös Hadsereg útján, 1970-ben. Fotó: Fortepan / Főfotó

A közelben fogadta az árusokat és a vevőket a Rákóczi utcai piac.

A Rákóczi utcai piac 1970-ben. Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Összeállításunkban még Holló László festőművész – mai tócóskerti piachoz közeli – otthonához is ellátogatunk, akit akkor kerti napfürdőzés és olvasgatás közben kapott lencsevégre a fotóművész. Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

Az Egyetem tér és a Kossuth Lajos Tudományegyetem 1969-ben (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Schermann Ákos


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Holló László festőművész a tócóskerti otthonánál, 1969-ben. Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése