Keresés ebben a blogban

2024. február 29., csütörtök

A Petőfi téri kamarapalota, ahogy kevesen láthatják

A debreceni kamarapalota tornyát díszítő szoborcsoport. Fotó: © Oláh Róbert

A Debrecen „kapujában”, a Petőfi téren pompázó kevés megmaradt régi épület egyikéről, a kamarapalotáról bocsátotta különleges fotóit a Debreceni Képeslapok rendelkezésére Kedves Olvasónk, Oláh Róbert. Az alábbi képen a kamarapalotát mutatjuk meg, de lentebb a története és aztán az a ház is látható, amelyikből a nem mindennapi felvételek készültek.

A Petőfi téri kamarapalota a medence felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A palota 1912-ben épült meg Spiegel Frigyes és ifj. Engler Károly tervei szerint. A főkapu feletti szobrokat (Kereskedelem és Ipar), valamint a tornyot díszítő kompozíciót, a glóbuszt tartó leányokat Betlen Gyula alkotta. Ez látható az első képen, valamint a cikk végén teljes méretben is.

A kamarapalota belső udvara és különleges szerkezete. Fotó: © Oláh Róbert

A fotózás helyszíne a szomszédos zöld szalagház volt, mely a lakók elmondása szerint 1964-ben épült, és megközelítőleg 75 lakás található benne (plusz üzletek, egyebek). Különlegessége, hogy a felső emeleten kétszintesek a lakások, tehát a 7–8. emeleteket foglalják el. A hatalmas épület helyén 1897-től 1962-ig a Deák utcai nagy zsinagóga tündökölt.

A kamarapalota belső udvara és különleges szerkezete a szomszédos épületekkel. Fotó: © Oláh Róbert

Oláh Róbert most megosztott fotóin feltárul a kamarapalota belső udvara, a gangok, a különleges szerkezete, valamint egy körablakos-körtetős épületrész, a díszterem is. Mindemellett a 24 emeletes lakóház és a hőerőmű látképén is álmélkodhatunk. Oláh Róbert fotói a Kossuth utca 22. szám alatti Balogh-ház belső tereiről ebben az összeállításunkban csodálhatók meg.

A kamarapalota és a fotózás helyszíne, a zöld szalagház a Petőfi téri medence felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A kamarapalota tornyát ékesítő szoborcsoport. Fotó: © Oláh Róbert


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A zöld szalagház teteje és a 24 emeletes lakóház. Fotó: © Oláh Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése