Keresés ebben a blogban

2024. február 8., csütörtök

Az Árpád téri játszótér 1974-ben – és amilyen ma


Debrecenben 1974-ben szinte minden emeletes társas lakóházhoz tartozott kisebb-nagyobb játszótér. Ezek mára tönkrementek, megszüntették őket, vagy jobb esetben felújították. A Fényes udvarban is még három játszótér szolgálta akkor a családokat, és így volt ez az Árpád téren is. A felső képen – miként Kedves Olvasónk, Balogh László felhívta rá a figyelmünket – az Árpád téri játszótéregyüttesnek az Árpád téri templom mögötti részét látjuk 1974-ben, ahol többek között pingpongasztalok voltak. Az 1974-es fotón a pingpongasztalok mögött, az út túloldalában mászókás játszótér látható, ez a hely így festett 50 évvel később, 2024. február 8-án:

Az Árpád téri templommal szemközti egykori játszótér 2024. február 8-án. Jobb szélen egy Trabant is fokozza a retro hangulatot.
Fotó: © Debreceni Képeslapok

A valamikori szép múltra jószerivel csak egy kiszuperált ivókút és egy lyukas aljú fémkosaras hulladékgyűjtő emlékeztet. Lássuk az előző jelenetet ugyanitt, de már a templommal a háttérben!

Az Árpád téri templommal szemközti egykori játszótér 2024. február 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A csap körüli betonlapok a szentlászlófalvi Kút utca felé vezetnek, s egy hajdani homokozót jelölnek ki. Benne szemét, mellette fatuskó – ez ismerhető meg az alábbi, szintén 2024. február 8-i képünkön.

Az Árpád téri templommal szemközti egykori játszótér homokozója 2024. február 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Árpád téri templom mögötti játszótéren kis pálya is volt, ugyanakkor a Szabadság útja (mai nevén Kassai út) melletti szélén virágárusító és újságos-könyves pavilonok is elhelyezkedtek. Már ezek a bódék is eltűntek, viszont a templom mögötti pálya (maradványa) létezik. A tér harmadik játszótere az Ybl-főskola felőli oldalban, egy ma is meglévő kisebb zöldterületen volt, ahol mászókák, forgó és libikókák is álltak. Mára sajnos ezek sincsenek meg. 

Fiatalok az Árpád téri játszóterek pingpongasztalos részén, 1974-ben (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

A valaha itt közlekedő 6-os villamosról ebben az összeállításunkban emlékeztünk meg. Ha pedig érdekel a pingpongasztalok mögötti tízemeletes helyén működött Szőlőskert Étterem története is, akkor látogass erre a múltidéző anyagunkra. A Csapó utca múltja itt ismerhető meg.

Rozoga csatornafedlap az Árpád tér panelsor felőli egykori játszóterén, 2024. február 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

És egy másik rozoga csatornafedlap az Árpád téri panelsor egykori játszóterén, 2024. február 8-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése