Keresés ebben a blogban

2024. február 17., szombat

A debreceni Faraktár utca megmaradt sok szép villája

Az egykori Video Presszó épülete a Faraktár utcai felüljáróról, 2023 őszén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Faraktár utca a Méliusz és a Komáromi Csipkés György teret köti össze, és több városrész határolja: a Dobozikert, a Sóház, a Csapókert, a Műhelytelep és a Falóger is.

A Don-kanyar becenevű egykori kocsma épülete 2023 őszén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Méliusz tér és a Hajnal utca között a címeres lakóházak sorakoznak, utána következnek a villák, melyek sorát a fenti képen látható legendás „Don-kanyar” nyitja a páros oldali sarkon.

Korábban ennek a háznak az ablakai is csipkézettek voltak felül. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A volt kocsma után két nagy, előkelő villaépület található, de ezeket ágak takarják.

Íves kiugró a Faraktár és a Szatmár utca sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nem is gondolnánk, hogy ennek a nagy forgalmú, zajos útnak a páros oldalában még ma is mennyi további szép régi villaépület tündököl. Sőt, két szép templom is pompázik itt (a belváros felőli Méliusz téri Verestemplommal együtt három). Ezt a különleges utcát jártuk be 2023 őszén.

A Faraktár és az Ungvár utca egyik sarkán ez a szép emeletes villa áll. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen egyetlen megmaradt évszázados kis trafiképülete a Faraktár utcai Sándor-villa kertjében, a vasúti sín mellett lapul. Az áruda a felüljáró 1979-es megépítéséig még sok arra járónak esett útba, így addig rendben lehetett a forgalma. Az utolsó működő ilyen sokszögletű pavilonunk a Szoboszlói úton volt, azt 2014-ben bontották le.

A vasúti sín innenső oldalában lévő egykori Sándor-villában ma baptista imaház működik. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nagyon izgalmas a sínen túli utcarész is, habár itt már kevesebb az igazán szemet gyönyörködtető létesítmény. A hídról lehajtva a vagongyári kolóniasor is figyelemre méltó a páratlan oldalban, aztán jön a Faraktár utcai patika-, óvodaépület, valamint a katolikus és a református templom is.

A patinás patika saroképülete a református templom mellett bújik meg a lombok alatt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Faraktár utcai gyógyszertár melletti szép lakóház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A református templomot egy tűzeset rongálta meg, ellenben a 2023 őszi ottjártunkkor már zajlott a tetőcsere is a gyülekezeti helyen. Ezek miatt is javasoljuk, hogy egy jó városnéző sétán ismerkedjenek meg a Faraktár utcával!

A katolikus templom (balról) és a református gyülekezeti hely tornyai 2023. szeptember 12-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Pompás torony a Szatmár utcai sarkon. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése