Keresés ebben a blogban

2024. február 9., péntek

A 200 éves Podmaniczky-ház a debreceni Kistemplomnál

A debreceni belváros híres épülete a Podmaniczky-ház, ami a Piac utca és a Széchenyi utca sarkán pompázik a Kistemplom mellett. Az 1820 körül épült, klasszicista stílusú történelmi ház a kapualjban megbújó emléktáblája szerint arról is nevezetes, hogy 1849-ben az emeleti dísztermében tartotta az üléseit a Magyar Országgyűlés Főrendi Háza. Az épület a nevét Podmaniczky Annáról kapta, aki gróf Dégenfeld József főispán felesége volt. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A jól ismert feliratok még a homlokzaton voltak a legutóbbi látogatásunkkor. Fotó© Debreceni Képeslapok

A ház másik, de nem utolsó híressége a földszinti patikája volt. Ennek a patinás gyógyszertárnak a múlt ködébe vesző időkben Mihalovics Patika volt a neve, a ma emberei pedig leginkább Kígyó Patikaként ismerhették. A gyógyszertár már máshol működik.

A Podmaniczky-ház a takarékpalota felől. Fotó© Debreceni Képeslapok

Vele kapcsolatban Kedves Olvasónk,  Fogarasi Józsefné Patyu a hozzászólásában kifejtette: „Az eredeti Kígyó patika a jelenlegi órásüzlet helyén volt, a sarkon állami áruház volt, s kb. az ötvenes években költöztek át. Debrecen közponja volt a Kígyó patika, a legnagyobb forgalmú éjjel-nappalos, sokan dolgoztak benne.” Napjainkban ez a sarki helyiség üres, viszont az épületegyüttes többi részében egyebek mellett üzletek, órás, próbaterem, irodák és lakások is találhatók.

A sarki üzletben a Budapesti Nagy Áruház is működött. Fotó: „Debrecen 1956” kiállítás

DBKL

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Podmaniczky-ház udvara a Hal köz felől. Fotó© Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése