Keresés ebben a blogban

2024. február 24., szombat

Debrecen városrészei: a Péterfia

Debrecenben a Péterfia nevű városrészt a Hunyadi, a Bethlen, a Füredi út, a Bem tér és a névadó utca határolja, de az Egymalom és a Hunyadi utcák között benyúlik a Szentlászlófalva nevű városrészbe is, a Rákóczi utcáigFotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A hajdani Debreceni Torna Egyletnek ez a Péterfia utcai (Bem téri) épület volt a székháza. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Péterfia városrész neve az 1290-es évekig nyúlik vissza. Ekkor Debrecen tulajdonosa Rofoyn bán, Dózsa mester és Péter volt. Közülük Péter fia is a Péter nevet viselte, akinek a gyermeke Jakab volt.

A Nagysándor József Laktanya, a „Hadkieg” épülete a Honvéd utca sarkán. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Jakab a Szentlászlófalvát birtokolta, s ennek a főutcáját hívták Péterfia Jakab utcájának. A „Jakab”-ot aztán a XVIII. században elhagyták, mivel a Péterfia egyszerűbb.

A laktanya és az Egyetem sugárút között régi, szép egykori honvédségi épületek fekszenek. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ez a ház a volt HÁÉV-munkásszálló mögött található. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A városrész két leghíresebb épülete a Nagysándor József Laktanya (fotóit lásd fentebb), valamint az egykori városgazdaház, melynek több mint 250 éves épületében a Medgyessy-múzeum is található.

A városrész legrégebbi épületében a Medgyessy-múzeum és a Debreceni Irodalom Háza van. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Bem téri részen áll a Magyar fájdalom szobra (Emile Guillaume, 1933), amit a visszaállításáig hosszú évtizedeken át egy szenespincében rejtegettek.

Ez a Péterfia utcai cívisház ma étteremnek ad otthont. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Szintén a Bem téren található az Országzászló (Nagy Sándor János, 1939) és az egykori Serház is (1820). A Serháztól nem messze van a volt Debreceni Torna Egylet egykori székháza (1867), aminek a homlokzati díszei között még felfedezhetők ennek jelképei, a súlyzó és a lópatkó is. 

A hajdani híres Serházban gyógyszerüzem is működött, napjainkban galéria és aukciósház. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Bem téri Országzászló két alakját, a munkás- és a parasztfigurát a képzőművészeti tanács 1942-ben leszedette, és ezek anyagából öntötte Medgyessy Ferenc a Petőfi téri Petőfi-szobrot.

A Péterfia és a Thaly utca sarkán ügyvédi kamara és vendéglátóhely is működik. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A városrész átalakulása folyamatos, hiszen ahogy már 70 éve, úgy napjainkban is egyre-másra tűnnek el a régi épületei. Az alábbiakban ezekre is mutatunk példákat.

A Márton Áron Szakkollégium épülete az Egyetem sugárúton. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Péterfia két legmagasabb épülete a Bethlen utcai 16 emeletes, valamint az Egyetem sugárúti egykori HÁÉV-munkásszálló. Az utóbbinak a hatalmas átjárója is építészeti különlegesség.

Modern stílusú lakóház az Egyetem sugárúton. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Péterfia északi határolóútján, a Füredi úton található a Domonkos-rendi Szent László-plébánia. A szerzetesek 1226 körül létrehozott kolostora a Református Kollégium helyén állhatott, a templomuk pedig a Szent András templom volt. A domonkosok a Füredi úti új plébániaépületüket rendházzá alakították, s itt hozták létre a II. János Pál Intézetet is (ennek fotóját lásd legalul).


A városrészről korábban ebben a cikkemben írtam olyan házak fotóval is, amik ma már nem léteznek.

A volt HÁÉV-munkásszálló átjárója, ahol korábban biliárdszalon is működött. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Szent László Plébánia a Füredi úton. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése