Keresés ebben a blogban

2024. február 27., kedd

A debreceni Kossuth utcai 100 éves Balogh-ház „titkai”

A Kossuth és az Ujházi utca sarkán álló Balogh-ház 2024. február 26-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecen szép jubileumot megélt épületéről, a Kossuth utca 22. szám alatti Balogh-házról készített fotóit bocsátotta a Debreceni Képeslapok rendelkezésére Kedves Olvasónk, Oláh Róbert

A Kossuth utcai Balogh-ház kapualja az Ujházi utcában, és a padlózatban is feltüntetett 1924-es évszám. Fotók: © Oláh Róbert

Összeállításunkban neki köszönhetően bebarangolhatjuk a rendőr-főkapitányság mellett pompázó, 2024-ben immár kereken 100 éves lakóházat – melyet Pavlovits Károly tervezett.

A Balogh-házban a lakásajtók is szemet gyönyörködtetőek. Fotók: © Oláh Róbert

Kedves Olvasónk, Oláh Róbert ugyanis tetőtől talpig felfedezte az építtető Balogh István földbirtokos nevét viselő házat, s közben serényen megörökítette a lélegzetelállító benti részleteket. A háromemeletes házat 2020 őszén renoválták.

Díszes padlóminta és lépcsőrács a Kossuth utcai Balogh-házban. Fotók: © Oláh Róbert

Fotóin a kapulaj, a padló mintázata, a míves korlátrács is megcsodálható. Az 1924-es évszám a járólapon és a sarki főhomlokzaton is büszkén tündököl.

Klassz kilátás a Burgundia utcára és a Verestemplomra a Kossuth utcai Balogh-házból. Fotók: © Oláh Róbert

Szuper az épületből feltáruló panoráma is, az előző fotón a volt Debreceni Ruhagyár épülete, a Burgundia utca, valamint a Verestemplom is látszik. Oláh Róbert képein mindezeken kívül ugyanakkor nemcsak a szép ajtókban, hanem a padlástérben, az odavezető lépcsőben és az ott található különlegességekben is gyönyörködhetünk. Köszönjük szépen!

Modern liftajtó és míves kapu kettőse a Balogh-házban. Fotók: © Oláh Róbert

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A tetőtér és egy különleges gépezet a Kossuth utcai Balogh-házban. Fotók: © Oláh Róbert


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése