Keresés ebben a blogban

2024. február 16., péntek

Élet Debrecenben, 1934-ben

A Varga utca 5. szám alatti árvaintézet környéke 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

Debrecen csaknem 100 évvel ezelőtti életébe csöppenhetünk azoknak a muzeális képeknek a segítségével, amiket a Fortepan debreceni kollekciója közölt 1934-re datálva. Az első felvételen a Varga utca 5. alatti Theresianum Árvaintézet, azaz a mai Péchy Mihály Építőipari Technikum környezete látható. A második fotó a leírás szerint a Varga utca 2. szám alatti épület, a Piarista rendház (a mai Szent József Kollégium) előtt készült.

Fiú a Varga utca 2. szám alatti mai kollégiumnál, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

A következő felvételen is a macskaköves Varga utca 2. szám alatti piarista rendház (ma Szent József Kollégium) játssza a főszerepet. A háttérben a Szent Anna Székesegyház tornyai magasodnak, a bal szélen pedig a későbbi Ludas Espresso épülete áll, akkor még Kun József vegyeskereskedéseként.

A Varga utca 2. szám alatti piarista rendház 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

Az 1934-es sorozatnak köszönhetően a piarista gimnázium tanulóira is rácsodálkozhatunk.

A piarista gimnázium diákjai 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

A 90 éves képek révén a Szent Anna utca egyik festői udvarába is bepillantást nyerhetünk. A fotó leírása szerint ez a Szent Anna utca 17. szám, a Debreceni Kegyestanítórendi Római Katolikus Calasanzi Szent József Gimnázium (később Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium) kertje. Háttérben a Szent Anna Székesegyház.

Udvar a Szent Anna utcában, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

A Nagyerdő már akkor is kedvelt kirándulóhely volt, sőt, az egyetem is két éve működött. Alább vidám fiatalok kelnek életre az Egyetem téri park még szobrok nélküli medencéjénél. További fantasztikus fotók az 1930-as évek Debrecenéről ebben az összeállításunkban csodálhatók meg.

Vidám társaság az Egyetem tér még szobrok nélküli medencéjénél, 1934-ben. Fotó: Fortepan / Orosz Heléna

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Varga utca 5. szám alatti árvaintézet környéke 1934-ben (nyitóképünk teljes méretben).
Fotó: Fortepan / Fóris Gábor és Vastagh Miklós hagyatéka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése