Keresés ebben a blogban

2024. február 5., hétfő

A régi Újkert, Csapó utca, 5-ös tuja, a lebontott stadion, Loki-pálya, Sámsoni úti romkastély... – a Ti képeiteken

A régi Újkert a Fáy András utcai angol típusú házakkal. Fotó: © Szabad János

Debrecen közelmúltjáról ismét sok szép és értékes fotómásolatot kaptunk Kedves Olvasóinktól, s napjaink jeleneteivel is többen megörvendeztették a közösségünket. Az első képen a régi Újkert látható a Fáy András utcai angol típusú házakkal Szabad Jánosnak köszönhetően (mely a Kolónia utcai cikkünkhöz írt hozzászólásában szerepelt). Ugyanakkor a Csapó utca 26. szám alatti udvarba pillanthatunk be a Hamecz Mihálytól, a Debrecen Áruház kapcsán kapott következő felvételen. 

A Csapó utca 26. szám alatti udvar egykoron. Fotó: © Hamecz Mihály

Lánci Imre alábbi képein a lebontott Nagyerdei Stadion főépülete kel életre. A létesítmény 2024-ben lenne 90 éves, a helyére emelt stadion pedig 2024-ben 10 éves.

A 2013-ban lebontott Nagyerdei Stadion főépülete. Fotók: © Lánczi Imre

A Tulok Anna által csatolt fotón az Aranybika mellett az 5-ös villamos és a főtéri Zsolnay-szökőkút tovatűnt arcában is gyönyörködhetünk. Köszönjük ezt a képet is!

A főtéri Zsolnay-szökőkút, 5-ös tuja és egy kislány az Aranybikánál. Fotó: © Tulok Anna

Foglalkoztunk a napokban a Medgyessy sétány 3. szám alatti, elhagyott, egyre romosabb villa sorsával is. Ehhez Kvasz Attila mellékelte a saját képeit az egykori városi nyaralóról.

A Medgyessy sétány 3. szám alatti egykori városi nyaraló egyre lehangolóbb arcai. Fotók: © Kvasz Attila

Elek Davidesz az 1960-as évek elejéről szóló cikkünkhöz csatolta a Vágóhíd utcai Loki-stadionban készített felvételét, amin láthatóan igen jól érzik magukat az irigylésre méltó külsejű fiatalemberek.

Fiatal szurkolók a Vágóhíd utcai Loki-pályán. Fotó: © Elek Davidesz

A Sámsoni úti befejezetlen reneszánsz kastély történetét bemutató összeállításunkhoz három képet is kaptunk. Balázs Sándor az épület egy részletéről csatolt fotót, Gáspár János pedig a kastélyt készítő művész Múzeum utcai ablakdíszeiről, melyek ma is láthatók a püspöki palotán.

A Sámsoni úti befejezetlen reneszánsz romkastély. Fotó: © Balázs Sándor

A Sámsoni úti kastély alkotójának ablakdíszei a Múzeum utcában. Fotók: © Gáspár János

Bányai Sándor a Debreceni Köztemetőről, Masits István pedig a Kistemplomról bocsátotta rendelkezésünkre a fotóját, ami a Széchenyi utca, valamint a Podmaniczky-ház esti arcát is visszatükrözi. Bolodár Évától olyan képet kaptunk, amin megismerhető, hogy milyen a rálátás a Bartók-sarki templomra a Malom Hotelből. Ezeket a jeleneteket közöljük az utolsó képeinken.

A Debreceni Köztemető a ravatalozóval és a tükörtavas medencével. Fotó: © Bányai Sándor

Olvasóifotó-összeállításaink előző része idelátogatva tekinthető meg. Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

A Kistemplom és a Podmaniczky-ház egy téli estén. Fotó: © Masits István


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Kilátás a Bartók-sarki templomra a Malom Hotelból. Fotó: © Bolodár Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése