Keresés ebben a blogban

2024. február 21., szerda

Az első debreceni kaszárnya: a pavilonlaktanya (1842)


Debrecen Sóház nevű városrészében található az egykori pavilonlaktanya. A szocialista időkben Bocskai István nevét viselő kaszárnya a Csengő utcai kapuján lévő dátum szerint 1842-ben épült. Ezt a helyet látogattuk meg 2024. február 20-án. Fotók, videó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok


Az ekkor készített fenti videónk elején is látszik, hogy a laktanyának a Vágóhíd utcai felüljáró felőli része meglehetősen romos, és az emeletén több ablaka is be van törve vagy be van deszkázva. A volt laktanya főkapujának jobb oldalán lévő rész többségében nem romos, ám itt található az a restaurálásra váró freskó is, ami anno a tiszti kaszinó „lovagtermének” mennyezetét díszítette.

A 39-es gyalogezred emléktáblája a volt laktanya főépületén. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az egyik dombormű tanúsága szerint a kaszárnya a Mária Terézia, illetve gróf Erdődy Pálffy János által 1756-ban felállíttatott debreceni 39-es gyalogezred állomáshelye volt. Egy másik emléktábla arra figyelmeztet, hogy a II. világháború után ide tért vissza a Szovjetunióból 200 ezer magyar hadifogoly.

Az egykori pavilonlaktanyának a Vágóhíd utcai felüljáró felőli szárnya ma is romos. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A bemutatott romos részhez képest a környező épületekben az ezredforduló óta a Debreceni Egyetem Kossuth-gimnáziuma működik, míg a Fényes udvarhoz közelebbi „pavilonokban” például a NAV és a KSH hivatalai. A Vágóhíd utcai felüljáró és a vasút sarkán lévő laktanyaterületen eredetileg lovardák voltak, de ezeket lebontották, és még nem építették be.

A Bocskai-laktanya északnyugati őrtornya ma is áll (2023 tavaszi felvétel). Fotó: © Debreceni Képeslapok

A hajdani katonai időkre egy meghagyott őrtorony is emlékeztet, mely az Alkotmány utcai lakóépületsor tömbbelsőjénél található. A Kassai úti Vilmos Huszárlaktanyát itt mutatuk be.

A pavilonlaktanyában itt működött a tiszti kaszinó. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A főkapu melletti emléktáblák közül kettő. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése