Keresés ebben a blogban

2023. november 27., hétfő

Irodalmi alkotókat díjaz a tegnap.ma a fővárosi gálán

A Debreceni Képeslapok partnere, a tegnap.ma című kulturális és irodalmi portál rendezi meg a díjátadó gáláját 2023. december 1-jén 18 órától, a budapesti József körút 63. szám alatti Tankönyvcentrumban. Az esten a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek ajánlása alapján a folyóirat irodalmi díját két olyan író-költő veheti át, akiknek az irodalomszervező tevékenysége is jelentős. Az ünnepségen köszöntőt mond Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

Király Farkas és Döme Barbara, a tegnap.ma alapító főszerkesztői. Fotók: tegnap.ma

Döme Barbara és Király Farkas alapító főszerkesztők arról is tájékoztattak, hogy a tegnap.ma nem hagyományos irodalmi folyóirat, hanem annál jóval több. A portálon ugyanis kortárs magyar írók, költők olvassák fel a műveiket, melyekből egyedülálló adatbázis, videóenciklopédia épül. Ez azt jelenti, hogy unokáink, illetve az utánuk következő nemzedékek is látják-hallják majd, hogy kik azok, akik napjainkban meghatározták a kortárs magyar irodalmat. A tegnap.ma szerkesztői azon dolgoznak, hogy az utánunk jövő nemzedékek egy portálon találják meg mindazt, ami meghatározó, ami kortörténeti dokumentumként is szolgál, s amely míves magyar nyelvünket jellemzi a 21. században. Cél az is, hogy a kis videók segítségével a legfiatalabbak megismerhessék a kortárs költőket, írókat, s ezáltal kedvet kapjanak olvasni, s maguk vegyék le a kortársaink könyveit a polcról, és ajánlják barátaiknak is.


– Kifejezetten ajánljuk oldalunkat a pedagógusoknak oktatási segédanyagként. Mi magunk is szívesen megyünk iskolákba rendhagyó irodalomórákat tartani, természetesen ingyen – húzták alá a szerkesztők. – Az elmúlt két évben bejártuk a Kárpát-medencét, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a határainkon túl élő magyar közösségeket bevonjuk a magyar kortárs irodalom pezsgésébe, hogy az olvasáson keresztül is ápolhassák anyanyelvüket.

A gálaest programja. Nagyításért kattints a képre!
Jelenleg több mint 200 videó látható a tegnap.ma portálon. A szerzők között magyarországi és a határon túl élő magyar írók-költők vannak, köztük több Kossuth-díjas, József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorúja-díjas alkotó. Mellettük pályakezdő fiatalok szintén teret kapnak. A gálán bemutatják a tegnap.ma kulturális és irodalmi portált, valamint a folyóirat által kiadott antológiát. Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész tolmácsolásában részletek hangzanak el a díjazottak műveiből, ugyanakkor fellép a Török Testvérek triója. Házigazdák: Döme Barbara és Király Farkas. A részvétel ingyenes, de regisztrálni szükséges november 30-ig, csütörtökig a szerkesztoseg@tegnap.ma emailcímen.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése