Keresés ebben a blogban

2023. november 27., hétfő

A Kondorosi Csárda régen és most

Debrecen egyik külvárosi, szép emlékű vendéglátóhelyéről, a Kondorosi Csárdáról tett közzé muzeális értékű, 1964-es felvételt a Fortepan a „Magyar Rendőr” című lap archívumából.

1964-ben italboltként működött a mai Vámospércsi út 159. szám alatt a Kondorosi Csárda. Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

A fotón a Vámospércsi út 159. szám alatti kocsmánál várakozó lovas szekér mellett egy rendőr is szerepel, aki talán éppen igazoltatni tér be a csárdába. Ezt a kultikus helyet látogattuk meg 2023 nyarán, s máris leszögezzük: az ingatlan nem azonos a Kondoros nevű település csárdájával, hiszen Debrecenben egy ősi vízfolyásra utal a neve. Friss élményeink előtt álljon itt, hogy a régi időkből miként emlékeztek a búfelejtőre olvasóink a korábbi Facebook-megosztásunk nyomán.

Az egykori Kondorosi Csárda épületegyüttese 2023 nyarán, a túloldalból. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Tóth Józsefné Anna például ezt írta: „Kondorosi csárda, Viktor bácsi és Irma néni a kocsmárosok, diákként én is dolgoztam náluk nyáron a '70-es években.” Máró András szintén leírta: „A kondorosi Csárda vezetője Viktor bácsi volt. Minden vendéghez, betérőhöz volt egy egy kedves szava, pohár itala. Sajnos, már nem létező intézmény!” Kiss Zoltánné azt idézte fel, hogy akkoriban volt ott egy hatalmas gyönyörű kuvasz az udvarban, Hattyúnak hívták. Varga Katalin Irma hozzászólása: „Ott lakott egy osztálytársam, Éva. Legalább öten voltak testvérek. Csilla, Klári, Gyöngyi, Éva, Levente, vagy Attila?”

A Vámospércsi út 159. szám alatti ház 2023 nyarán, ahol a Kondorosi Csárda működött. Fotó: © Debreceni Képeslapok

E bejegyzésünkben Varga Katalin Irma ezt is megvallotta: „Szegény ló. Mindig nagyon sajnáltam a kocsmák előtt órákig ácsorgó lovakat. Aztán sok ittas hajtó ütötte, vágta. Gondolom, az ilyenek már előre rettegtek attól, ha a kocsis felpattant a bakra.” Erre Janos Drotos leszögezte: „Voltak kivételek, az én nagyapám sose ütötte a lovat, de mikor fölmászott a bakra, a ló elindult gyí nélkül.” A 2023 nyári ottjártunkkor örömteli helyzetet tapasztaltunk, ugyanis a csárdaépület akkor is állt. Már nem vendéglátóhely volt, hanem csavar- és szerszámüzlet működött benne. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy a patinás épület immár több mint 100 éves.

A Vámospércsi út 159. szám alatti házban ma csavar- és szerszámüzlet működik. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A mai Vámospércsi út 159. szám alatti, volt Kondorosi Csárda 1964-es fotója teljes méretben. Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

1 megjegyzés: