Keresés ebben a blogban

2023. november 30., csütörtök

Az Újvigadó


A debreceni Nagyerdőben 44 éven át két vigadó működött: az 1826-ban megnyílt Régi, valamint az 1970-ben átadott Új. Ma már csak egy létezik – az öregebb túlélte az ifjat. 1970-ben amúgy még tervben volt a Régi Vigadó lebontása a „rossz állapota” miatt (lásd lentebb, a második cikkmásolatban).

A végül 1970. május 9-én átadott és 14 millió forintba került vigadónak 600 adagos konyhája is volt. Fotó: HBN

(A galéria a képre kattintva is megnyitható!)

A Mikolás Tibor által tervezett Újvigadó, előtte pedig a „klasszikus” méhsejt-virágtartók.
Képszerző: Ismeretlen. Forrás: Hagyaték. Az első képeslapot Csobaji Előd fotózta

A kultúrpark és a strand közötti csónakázó-tóhoz sziget, fahíd és kis Bauhaus kölcsönzőépület is tartozott, s az állatkert létrehozása (1958) előtt a medence mellett működött a Leveles Csárda.

A Napló beharangozó cikke 1970. május 9-én

Ott, a Leveles Csárda helyén épült meg az Újvigadó.

Ezt a képet a tervező Mikolás Tibor életmű-kiállításán repróztuk a Méliusz Központban

A Mikolás Tibor által tervezett Újvigadó már önkiszolgáló éttermet, kocsmát, kerthelyiséget és emeleti bulihelyszínt is magában foglalt.

Nagy élet, nagy emlékek! Fotó: Hapák József / Balázs és Társa Bt.

A tavon facsónakok, majd bádogladikok, végül vízibiciklik is szolgálták a ringatózni vágyókat. A partra épült Újvigadóban étel-ital és muzsika derítette még jobb kedvre a vendégeket, akik a közeli stadionban, Békás-tónál és vidámparkban is kiválóan szórakozhattak, töltekezhettek élményekkel.

Ilyen volt a befagyott csónakázó-tó. Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az Újvigadó és a csónakázó-tó sorsa 2013-ban pecsételődött meg végleg: az új – 20 ezer nézőt befogadó – stadion megépítése miatt mindkettőt lebontották. A helyükön park, mélygarázs (200 férőhellyel), valamint szökőkutas vízi ködszínház van.

2013 – a gyászos vég... Fotó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A beruházáskor még azt hallhattuk-olvashattuk, hogy a Békás-tavon lesz az új csónakázási lehetőség, de ez eddig nem valósult meg.

Szieszta az Újvigadó teraszán, 1978-ban. Fotó, kiadó: Megyei Tanács, IPK Váll.


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése