Keresés ebben a blogban

2024. április 2., kedd

Belépés csak jelszóval! – a debreceni nyári tábor

Debrecenben volt egyszer egy nyári napközis tábor a Nagyerdei körúton, ahol faházak, sok-sok játék és sporteszköz, valamint étterem is szolgálta az itteni szakemberek felügyeletére bízott gyerekeket. 

A volt létesítmény ma is meglévő ligetének biciklitartós főkapuja. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A vadregényes környezetben saját medence is működött, de a napi programok között a Klinika Mozi, a Nagyerdei Strand vagy a Szabadság útján (a mai Kassai úton) az azóta lebontott kisfürdő látogatása is szerepelt. Sőt, a hangosbemondót is a gyerekek kezelték, mindig más volt a belépési jelszó, s a napi programok zászlófelvonással és jelentéssel kezdődtek.

A Hajdú-bihari Napló 1972 augusztusi cikke a nyári táborról, Iklódy János fotóival

A létesítmény az ezredforduló előtt szűnt meg, de a területe ma is megvan. Az épületek és a medence eltűnt minden mással együtt, de legalább a fákat még nem vágták ki. Ottjártunkkor a Nagyerdei körúti rozsdásodó, zöld főkaput és a Hadházi út felőli keleti kaput is megörökítettük. Az utóbbin fekete fólia védte a területet a kíváncsi tekintetek elől. Amikor a szomszédos Oláh Gábor utcai pályán játszott a DVSC futballcsapata, akkor a szurkolók a volt táboron jártak át az itteni lelátókhoz.

A hajdani nyári napközis tábor keleti kapuja felőli látvány. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Bent éppen virágzott a fehér akác. Még. A nyilvánosság számára ugyanis egyelőre nem tudni, hogy mindez meddig marad így, mivel korábbi hírek szerint egy fővárosi intézményt telepítenek ide. (Előzőleg pedig olyan terv is volt, hogy a vidámparknak lesz itt a „Mini Európa” makettparkja.) Mindenesetre a szomszédban még működik az egykori Loki-pálya, amit már abban az időben is használt a csapat, amikor megszerezte az első kupagyőzelmét, és a tábor is megvolt.

Az egykori nyári tábor melletti, volt Loki-pálya. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Hajdú-bihari Napló 1972 júniusi cikke a nyári táborról, Iklódy János fotóival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése