Keresés ebben a blogban

2024. július 9., kedd

Nyugatra mutató Lenin, Csapó utcai tűzoltóság, fasorok a Széchenyin... – Debrecen 1979-ben, 10 retro képen


Debrecen 1979-es arcára csodálkozhatunk rá azokon a lélegzetelállító retro felvételeken, amiket a Fortepan debreceni kollekciója tett közzé. Első képeinken a Hunyadi utcai Lenin-szobron (teljes méretben lásd cikkünk végén), valamint Kölcsey Ferenc szomszédos szobrán és a 2003-ban lebontott Kölcsey művelődési központon ámuldozhatunk.

Kölcsey szobra a művközpontnál. Fotó: Fortepan / Faragó György, 1979

Íme, az 1978-ban átadott, és 2003-ban lebontott Kölcsey művelődési központ:

A Kölcsey-művközpont 1979-ben. Fotó: Fortepan / Faragó György

A hajdani Kölcsey közelében működött, működik a Kodály Zoltán zenede, az alábbi képen ennek 1979-es életébe nyerhetünk bepillantást...

A Vár utcai zenede. Fotó: Fortepan / Bencze László, 1979

A zenedétől átsétálhatunk a Széchenyi utcára, amienek az 1979-es fotóján az a legszembetűnőbb, hogy mennyi szép nagy fa sorakozik a két oldalán.

A Széchenyi utca 1979-ben. Fotó: Fortepan / Bencze László

Csapó utca akkor még újnak számító panelsorait is bemutathatjuk. A következő képen a Pacsirta és a Berek utca közötti parkolók láttán például megállapítható, hogy akkor is sok autó állt ott. A háttérben az abban az időben még ott működő tűzoltóság tornya is látszik.

A Csapó utca 1979-ben. Fotó: Fortepan / Barna Ádám

A következő, szintén helytörténeti értékű felvétel már ennek az útszakasznak a folytatását örökítette meg a Pacsirta utca és a Marx Károly (ma Csillag) utca közötti részen.

A Csapó utca 1979-ben. Fotó: Fortepan / Barna Ádám

A Jászai Mari utca és a Dobozi lakótelep is életre kel még az 1970-es évek jellemző járműveivel. Az utóbbi jelenetet az akkor Tanács utcai, ma Viztorony utcai víztoronyból örökítették meg.

A Jászai Mari utcában. Fotó: Fortepan / Bencze László

A Jászai Mari utcában. Fotó: Fortepan / Bencze László

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából a Facebook-oldalunkon vagy a dkepeslapok@gmail.com címünkre.

Nyitóképünk teljes méretben. Fotó: Fortepan / MHSZ


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Dobozi lakótelep. Fotó: Fortepan / Bencze László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése