Keresés ebben a blogban

2024. május 2., csütörtök

A Sámsoni úti mozi, Gatyató, csónakázó, Ludas presszó, Ózdról jött óriáskerék... – a Tőletek kapott fotókon


Debrecen múltjáról ismét sok szép képet kaptunk Kedves Olvasónktól. E másolatok közül szemezgetve, elsőként a Hézs Éva által csatolt épületet mutatjuk be, ahol a leírása szerint mozi működött az 1950-es években. Cikkünk Facebook-megosztásánál Tarjani Kati a moziról így fogalmazott: „Az 1960- as években a nagyszüleimmel ide jártunk. Emlékszem, a nézőtér egyszerű lócákból állt, gyerekek elöl, nagyok mögöttük.” Arra a kérdésre, hogy hol volt a mozi, felidézte: „Szemben a buszmegállóval, később egy abc lett odaépítve, ami ma is megvan. Egy malom is volt mellette. Régen egy suszterműhely is volt a buszmegálló mögött. Ez a végállomás utáni első megállóhely, befelé a városba. Ott ágazik el a Sámsoni út, beletorkollott a régi Király Ferenc, később Katalin utcába.”

A Debrecen melletti Gatyató 2015-ben. Fotó: © Lente Róbert

A második jelenetet Lente Róbert örökítette meg 2015-ben Debrecen túlsó határában, a Gatyatónak is nevezett víztározónál, mely a volt Macsi Balcsi közelében található. Erdődi Erzsébet az egykori nagyerdei csónakázóról mellékelt fotót, melyet a volt Kohászüdülő ablakából készített hajdanán a felejthetetlen kirándulóhelyről.

A nagyerdei csónakázó és Újvigadó a 2013-as lebontásuk előtt. Fotó: © Erdődi Erzsébet

Kaptunk egy különleges archív képet az hajdani ózdi Békekertről is. A küldője, Erdődi Erzsébet azt írta, hogy onnan hozták a nagyerdei vidámparkba az óriáskereket. Ez azért is meglepő, mert egy cikk szerint a játékszert az egyik korábbi debreceni igazgató tervezte a családi zongorájuk tetején. Bárhogyan is van, az tény, hogy az ózdi óriáskerék hasonlít a debrecenire.

Az ózdi egykori Békekert óriáskereke és forgóhordója

Foglalkoztunk a valamikor Ludas Matyi Espressoval is. Ehhez az öszeállításunkhoz Szász Emike publikálta a hozzászólásában a vendéglőben készült fotót. Megtudtuk tőle azt is, hogy a jelenetet az a Hapák József kapta lencsevégre, akinek a Batthyány utcában volt a műterme.

A kép küldője, Szász Emike a hajdani Ludas Matyi Espressoban. Fotó: © Hapák József

Erdődi Erzsébet a következő felvételén az Aranybika egykori könyvesboltjának emlékét is felidézte. Az üzlet Szabó Magda nevét viselte. Utána Bányai Sándor fotóját adjuk közre, melyen a 2014. április 30-én este kifutott utolsó Bengáli villamos látható a Petőfi téren, éppen egy CAF villamos mellett. 

A volt Szabó Magda Könyvesbolt az egykori Aranybika Szállodában. Fotó: © Erdődi Erzsébet

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy archív és friss képeiket, témaötleteiket küldjék el nekünk publikálás céljából a dkepeslapok@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunk idővonalára!

Az utolsó menetrend szerinti Bengáli villamos, a 486-os kocsi a Petőfi téren, 2017-ben. Fotó: © Bányai Sándor


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése