Keresés ebben a blogban

2024. szeptember 12., csütörtök

A Fényes udvar, Tanács, Boka Károly, Karácsony György utca 1973-ban, Debrecen új, első paneles lakótelepén

Debrecen első házgyári paneles lakótelepéről, a Dobozi újabb részét képező Fényes udvarról, valamint a hozzá tartozó Boka Károly és Karácsony György utcáról találhatók gyönyörű képek a Méliusz Központi Könyvtára Helytörténeti Részlegének fantasztikus gyűjteményében.

Ebből válogatva, elsőként a Tanács (ma Víztorony) és a Bocskai-iskolának is helyet adó Munkácsy utcák sarka tűnik fel 1973-ból, amikor még csontokat is rejtett a föld az itteni egykori temető miatt.


Utána pedig ugyanennek a háztömbnek a belső részét idézzük meg a parkolóval, mégpedig az 1972-es építés és az 1973-as átadást követő időszakból.

A fenti felvételen már a korabeli Boka Károly utca látható, míg az alábbi képen a Tanács (Víztorony).

És ilyen volt a Fényes udvar 9–18. szám alatti épületnek a vasúti pálya felőli fertálya 1972-ben (ekkor még nem volt felüljáró, akárcsak kiserdő):

Végül ismét a Boka Károlyon tehetünk egy időutazást, ahol ebben az időben még nem működött az óvoda és a bölcsőde, ám például a sínen túl még létezett az Olajütő nevű városrész. A zárójelenet tanulmányozása közben érdemes a fotósnak a kocsiját is közelebbről szemügyre venni.

 
Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése