Keresés ebben a blogban

2017. április 9., vasárnap

Szellemtanyák a Nagyerdőben

Debrecenben nemcsak a hagyományos kirándulók találhatnak érdekességeket, hanem a romokra, elhagyott ingatlanokra „szakosodott” katasztrófaturisták is. Sajnos.

A kísértetházak és romtúrák után barangoljunk tovább a közelmúltunkban. Volt egyszer ugyanis a cívisvárosban egy szabadtéri műjégpálya is. A létesítményt 2013-ban zárták be, s azóta a tócóskerti csarnok, valamint az ideiglenes pályák használhatók. Ez utóbbiak közül az első ingyenes volt a Nagytemplomnál, míg a következő évben, a stadionnál felállított pálya már pénzbe került.

A bezárt műjégpálya főkapuja és pénztárépülete az Oláh Gábor utcán. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Az OláhGábor utcai műjégpályát azzal az indokkal zárták be, hogy elavult, nem felelt meg a szigorú EU-szabályoknak, és költséges lenne felújítani. Korábban pedig még olyan terv is volt, hogy befedik és korszerűsítik. Befedni nem mindenki szerint kellett volna, mondván, hogy éppen az volt a jó benne, hogy napsütésben, hóesésben, csillagos ég alatt lehetett ott korcsolyázni, jégkorongozni.

Az Oláh Gábor utcai műjégpályát nagyon sokan kedvelték. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A koripálya és az állatkert között működött az egykori Rózsakert Vendéglő. A váratlan lebontása előtt évekig zárva volt a hangulatos és szépen parkosított épületegyüttes, pedig korábban arról volt szó, hogy összevonják a kultúrparkkal, és az fogja üzemeltetni. Most viszont itt is régóta csak az üres placc van a lelakatolt (és FTC-feliratú) kapu mögött...

A Rózsakert Vendéglő lecsupaszított területe. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Egy utolsó felvétel a Rózsakert Vendéglő épületeiről, 2012-ből. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Klassz hely volt a nagyerdei kemping is, amit meglepő módon szintén bezártak, lebontottak. Nincs meg az étterme se, ami az utolsó időkben még kedvelt bulizóhely volt. A területet mostanában évente egyszer szokták hasznosítani, mégpedig a Campus Fesztiválok idején, amikor is itt működik a sátortábor.

A néhai nagyerdei kemping csupasz területe

A kemping a fénykorában. Fotó: 70872-PANORÁMA, 1967.

A környék másik nagy talányos helye az egykori nyári tábor területe. Itt is már csak a placc van meg és szerencsére a fák, de amúgy konkrétan csupán a leláncolt kapu emlékeztet a szép múltra. Amikor is itt még faházak álltak, és játszótermek, pingpongasztalok, sőt medence is szolgálta a vakációzó gyerekek szórakozását ezen az akkor még festői helyen. A vidámpark kisautós völgyéhez hasonlóan, erre a területre is bejelentették az 1990-es évek végén, hogy mini Magyarországot (illetve Európát) építenek benne, de egyelőre ez se valósult meg.

Az egykor nyári napközis tábor megmaradt kapuja az Oláh Gábor utcán. Mai fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Említhetnénk még ebből az övezetből a régi fedett uszodát, valamint azt a kiserdőt is, amelyik az Oláh Gábor utca, a Nagyerdei körút és az Ötholdas Pagony között burjánzott el. Elég szemetes, gondozatlan hely lett, és nem ritka az sem, hogy nem túl bizalomgerjesztő egyének gyújtanak benne tábortüzet. Ezzel a területtel kapcsolatban, továbbá a fent bemutatottakkal kapcsolatban is kérdés: mi lesz velük, rendbe teszik-e őket, és épül-e valami rajtuk?


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése