Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 25., kedd

Zsuzsi

Zsuzsi-teherszerelvény a Vámospércsi úton. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben két keskeny vágányú kisvasút is működik. A nagyerdei vidámpark kisvasútja 1960-ban nyílt meg, míg a Zsuzsi már 133 éves. Az öregebb vonat ma az erdőspusztai Hármashegyaljáig közlekedik, és eredetileg a gúti erdőben kitermelt fa Debrecenbe hozatala érdekében épült.

Mk 48-as mozdony a Szabadságtelepi Református Templom mellett. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Az 1882. július 16-án átadott – 950 mm nyomtávú – vasutat a Kopf és Steinberger nevű vállalkozók üzemeltették a csapókerti Fatelep és Nyírmártonfalva közötti 21,5 km-es szakaszon. Később a szerelvények már Nyírbéltekig jártak.


Vasárnap délutáni menet 2015. augusztus 23-án

Kezdetben két gőzmozdony üzemelt, melyeknek 20 km/h volt a sebességük. Közülük az I-es pályaszámú, 107 lóerős, fatüzelésű mozdony kapta a Zsuzsi nevet

Az 1923-ban gyártott gőzmozdony a Budai Nagy Antal utcai kereszteződésben. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A vasutat 1961-ben építették át a szabványos 760 mm-es nyomközűre, és akkor kerültek ide a ma is használt Mk 48-as dízelmozdonyok. A pályát 1977-ben kurtították meg Hármashegyaljáig (16,6 km-esre), a következő évben pedig úttörővasút lett a Zsuzsi. 2008 óta a DKV leányvállalata.

A gőzös a fűtőháznál

A Zsuzsi járműparkjának egyik legkülönlegesebb darabja az 1923-ban gyártott gőzmozdony. Ez egyébként a Közlekedési Múzeumé, és 2006 decembere óta pöfékel nálunk. A kisvonattal kijuthatunk az ősi Ördög-árokhoz is, ami a szarmaták által épített, izgalmas hangulatú erődítménynek egy rekonstruált szakasza a Vámospércsi út mellett.

Frissítés: a forradalmi Zsuzsi 2017. március 15-én. Fotók: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után.
A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Sínautó a Zsuzsi-telepen

Archív fotó a lebontott állomásépületről, ami a Faraktár utcán állt. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése