Keresés ebben a blogban

2022. augusztus 6., szombat

Az 1990-es virágkarnevál


Debrecenben 1990-ben is ilyenkor már a virágkarneváli készülődés hangulatában teltek a napok. Aztán felvirradt augusztus 20., és végre ismét megcsodálhattuk a parádét – melyről a fenti fotót a minapi régiségvásárban szereztük be egy ismeretlen eredetű hagyatékból. A Barnevál virágkocsija látható rajta a Piac utcán, valamint a következő képen az azóta lebontott Nagyerdei Stadionban:


Az akkor még jól prosperáló baromfifeldolgozó vállalat a Tarzan című kocsival szerepelt. A menetet pedig akkor is hagyományosan a Szent Koronánkat megformáló kompozíció vezette a fanfárosok társaságában. Erről az akkori távközlési cég, a Matáv is megemlékezett egy 50 egységes, szép telefonkártyával, mely a Kálvin téren mutatja az alkotást.


Az 1993-as kártya azért is különleges, mert 100 ezer darabot adtak ki belőle. Sőt, a hátoldalán a virágzó, debreceni Kossuth térben és a Nagytemplomban gyönyörködhetünk. Akkor még 7 év volt hátra a belvárosi sétálóövezet kialakításáig..S íme még egy muzeális kincs:

Relikvia az 1993-as virágkarneválról: a VW-tombolaárusok egyenpólója. Fotó: Szathmári Nóra

A fenti ereklyével kedves barátunk, Szathmári Nóra lepett meg minket. Ezt viselte, amikor ő is tombolát árult a '93-as virágkarneválon. S mint felidézte, azzal a tombolaárusítással annyit keresett, hogy – kicsit hozzátéve  tudott venni egy 3×6 sebességes SchwinCsepel bicót! Amivel aztán ráadásul jó sokszor letekerte a Hajdúböszörmény és Debrecen közötti távot. Gratulálunk, és köszönjük szépen!

Nicsak, ki indított virágkocsit 1999-ben? (Gyönyszem a Piac utcai, jubileumi fotókiállításról.) Fotó: © Debreceni Képeslapok

Ha érdekel az 1970-es, 1967-es virágkarnevál sok fotóval, akkor látogass erre az összeállításunkra. A 2018-as és azelőtti fesztiválok képeiben itt gyönyörködhetsz.



(Az itt megosztott képeket se a netről szedtük le másoktól, hanem a valódi kiadványok alkotta gyűjteményünk részei. Ne lopj te se!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése