Keresés ebben a blogban

2017. november 9., csütörtök

Vörös csillag és Bengáli


Debrecenben a rendszerváltás előtt szinte minden középületen, még a Csokonai Színházon is vörös csillag ,,pompázott". Így volt ez a főutcán is, aminek akkor Vörös Hadsereg útja volt a neve. A hagyatékból vásárolt, első fotónkon az ismeretlen szerző a Széchenyi utcai szakasz felől,
a Kistemplom mellől örökítette meg a városháza és az előtte zajló forgalom látványát.


Akkoriban a városházának se ez volt a neve, hanem tanácsháza. A kereszteződésben sorakozó járművek között pedig egy Bengáli villamos is sárgállik az egyetlen meghagyott villamosvonalon. Hol volt még ekkor a sétálóövezet?

A fenti kereszteződést Tulok Ferenc is megörökítette a Képzőművészeti Alap KVBP 1976-os képeslapján

Fotósunk lesétált a MÁV-igazgatóság mögötti térre is, ami – mondanunk se kell – nem Dósa nádor, hanem Tótfalusi tér volt. Eredetileg pedig Dégenfeld tér, ahol a fantasztikus debreceni kenyereket is árusították. A megörökített jelenet idején egyébként a jobbról látható szerkesztőségi épületben még minden bizonnyal az MSZMP napilapját készítették.S végül még egy mesés felvétel ugyanabból a hagyatéki csomagból, de már 1990-ből, tehát a rendszerváltás után. A Kálvin téri Emlékkert dzsungelszerű arcára csodálkozhatunk rá, amilyen a 2010-es átépítésig volt e barátságos hely. 

Ha szívesen nézegetnél további hasonló retro fotókat a Vörös Hadsereg útjáról,
akkor látogass erre az összeállításunkra. Jó barangolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.