Keresés ebben a blogban

2019. január 27., vasárnap

100 éve hunyt el Ady

Ady Endre gyakornok a Debreczeni Reggeli Újság
szerkesztőségében, 1898-ban. Fotó: Kiss Ferencz
Debrecenben sokat időzött anno Ady Endre, a későbbi neves költő. Eredetileg jogásznak tanult a cívisvárosban, és ekkor még a futballcsapatnak is tagja volt. De aztán átpártolt az újságíráshoz, és a balról látható lap mellett a DebrecenNagyváradi Értesítőnek is dogozott.

Az első verseskötete is Debrecenben jelent meg, s kedvenc helyei közé tartozott az Angol Királynő Szálló is. Az azzal szemközti teátrumban még össze is veszett Geréby Pállal, mivel kapatosan az ő helyére ült le, s a kakaskodásnak az lett a vége, hogy kardpárbajt vívtak egymás ellen.

Mindketten megsebesültek (állítólag Geréby saját magát vágta meg), s az ügy kitudódott, így a váci börtönben kellett letölteniük 5, illetve 8 napnyi büntetést... A cívisvárosban Adynak park és iskola is viseli a nevét, s a legújabb szobrát (amit Győrfi Ádám készített) 2016-ban állították föl a Csokonai Színház mögött. A hihetetlenül népszerűvé lett Ady Endre 100 esztendeje, 1919. január 29-én hunyt el Budapesten. Ha érdekel, hogy milyen lett volna, ha találkozhat egymással Szabó Magda és Ady Endre, akkor látogass erre a fotós összeállításunkra!

Ady Endre belvárosi szobra 2019 januárjában. Fotó: © Fekete Ferenc / Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.