Keresés ebben a blogban

2024. március 10., vasárnap

A Debrecenben nemesített világhírű virág: a Canna

Debrecenben a Canna nevű virág nemesítését Pallagon 1952-ben Pohl Ferenc kezdte meg az agrártudományi főiskola kertészeti kísérleti telepén. (A rózsanád, Canna indica, kánna a XVI. században jelent meg Európában). A következő évben Géczi István is társult a kertészeti szakemberekhez, és a munkájuk eredményeként 1961-ig öt államilag elismert fajtát állítottak elő.

Canna-sor (a magas virágok) az Egyetem téri park egy korábbi ültetvényében. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Akkor a nemesítés irányítását Preczner Gábor, a kísérleti telep vezető kutatója vette át. 1976 decemberéig Géczi Istvánnal 11 új  államilag elismert fajtát állítottak elő. A Hajdú-bihari Napló 1977. augusztus 20-i cikkéből az is megtudható, hogy Preczner Gábor a haláláig nagy szeretettel és gonddal végezte a Canna-nemesítést. Általa jelentették be a „Preczner Gábor emléke”, a „Fortuna” és az „Árion” fajtaneveket. A HB Napló egy 1965 augusztusi híradása arra is kitér, hogy akkoriban 104-féle Canna-fajtát, azaz 25–27 ezer tövet termesztettek a telep dolgozói.

Canna-sor (a magas virágok) az Egyetem téri park egy korábbi ültetvényében. Fotók: © Debreceni Képeslapok

A nemesítés célja a szárazságtűrő fajták előállítása, valamint a levél- és a virágszínskála bővítése volt azért, hogy a parkok nélkülözhetetlen virága, a Canna generalis fajták kellően érvényesüljenek nemcsak a régi, hanem az új épületek által határolt parkokban is. A többféle színben létező szárú és szirmú virágok azóta is minden tavasztól díszítik Debrecent, s az itt nemesített virágok iránt a kezdetek óta külföldön is megnőtt az érdeklődés.

A Kossuth tér 1977-ben, színpompás Canna-ágyásokkal. Fotó: Csobaji Előd


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése