Keresés ebben a blogban

2023. augusztus 12., szombat

Cukrászda a Nagyerdő kapujában: a régi Pálma

Debrecen kedvelt vendéglője volt a Pálma Cukrászda a Simonyi út és a Nagyerdei körút sarkán. A hely ma is létezik és népszerű, ám immár Pálma étterem, bár és grill néven üzemel. Tehát más tartalommal működik, viszont például fagylaltozója most is van.


Nyul Imre az „A debreceni Sétakert” című könyvében így ír róla: 1910-ben Ungár Jenő, az Általános Forgalmi Bank Rt. vezérigazgatójának tulajdonában volt a sarki telek. Az ingatlan 1943-ban Tóth László (1895–?) cukrász tulajdonába került. A szomszéddal, dr. Fényes Jenővel egyeztetve feltöltette a területet, és még abban az évben megkérte az engedélyt a cukrászda felépítésére. Tóth László cégét 1947-ben jegyezték be, azaz ettől az időtől fogadta a vendégeket a cukrászda. (Forrás: itt.)

A Pálma és az előtte húzódó útkanyar 2023. augusztus 11-én. Fotó© Debreceni Képeslapok

Tóth néven azonban nem sokáig működhetett a vendéglátóhely, hiszen például a cikk végén látható 1951-es fotón is már a megyei vendéglátó vállalat létesítményeként szerepel. (Ráadásul, a kép tanúsága szerint, akkor Gorkij fasor volt a Simonyi út neve.)

A Tóth Cukrászda a megnyitása évében, 1947-ben. Fotó: Déri Múzeum, Ismeretlen Szerző

Kutatásunk szerint Pálma néven a Néplap 1954 júniusi számai említik először a presszó-cukrászdát, s ez a név és rajz aztán fel is került az espresso főhomlokzatára – lásd az alábbi archív felvételen is. Az idők során a Pálmában táncos esteket is rendeztek, az épületet pedig némileg átalakították, nem látni már az oszlopos kőkerítést, és nagyobb teraszt emeltek mellé.

Gyerekcsoport a Pálma előtt, 1961-ben (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Forteapan / dr. Somlói Miklós


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Fiatal pár a cukrászda lépcsőjén, 1951-ben. Fotó: Fortepan / Horváth Dániel

Vendéglátós múltidézéseink sok régi képpel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése