Keresés ebben a blogban

2024. március 17., vasárnap

A 15 évig épült „folyónk”: a Keleti-főcsatorna


A debreceniek közül is sokaknak van nyaralójuk a Keleti-főcsatorna valamelyik szakaszán, illetve életvitelszerűen is egyre többen laknak ott. A parti házak között nagyon sok olyan található, ami ma is az 1970-es évek építészeti stílusát idézi. Friss ízelítőnk a hely tavaszváró hangulatából:


Fotók, videó: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Stég a Keleti-főcsatorna partján, 2024. március 16-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A főként öntözési célokat szolgáló Keleti-főcsatornáról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy 98 kilométer hosszú, s a Tiszát és a Berettyót köti össze Tiszalök és Bakonszeg között. A Wikipedia leírása szerint a létesítményt 1941. augusztus 8-tól 1956. július 14-ig építették, több ütemben.

A Keleti-főcsatorna nagyhegyesi hídja a partól. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A Keleti-főcsatornának 26, különféle hídja van. Mi 2024. március 16-án a 33-as főút melletti, nagyhegyesi részen álltunk meg, s betértünk a faluba is.

A Keleti-főcsatorna nagyhegyesi hídja 2024. március 16-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nagyhegyesen a Rickl Antal Vilmos nevét viselő könyvtár épületét csodáltuk meg, valamint az ottani, 1848/49-es emlékművet (fotóikat lásd a cikk végén). A Rickl névnek a debreceniek számára is ismerősnek kell lennie, hiszen a Piac utca 39. szám alatti, ma is meglévő épületegyüttesben működött a híres Rick-üzlet és Lábasház. A község másik világhírű nevezetessége, a Nagyhegyes melletti Kráter-tó tó története pedig ebben a cikkünkben is felidézhető videóval is régi-új képekkel.

A Keleti-főcsatorna a nagyhegyesi hídról, az első képhez képest ellenkező irányból. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A nagyhegyesi könyvtár főhomlokzata 2024. március 16-án. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Turisztikai cikkeink sok régi és friss fotóval:
A nagyhegyesi 1848/49-es emlékoszlop. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése