Keresés ebben a blogban

2024. március 19., kedd

A volt városháza, Batthyány utca, Méliusz-ház, Békás-tó és Egyetem Kávéház... – a Tőletek kapott régi képeken


Debrecen ma már csak képekről ismert helyeiről kaptunk remek fotómásolatokat Kedves Olvasóinktól. Cikkünk ezek közül válogat, s elsőként Zoltai Lajos festményét, a régi-régi városházát mutatjuk. Az épület a mostani Régi Városháza helyén állt a Piac utcán. A felvételt Nagy Farkas osztotta meg az olvasóinkkal, akárcsak az egykori Batthyány utcát megörökítő képeslapot:



A Nagy Farkas által a Debreceni Képeslapok Facebook-oldalán megosztott képek közül örömmel tesszük közzé a hajdani Méliusz-ház külső-belső jeleneteit is. Ez a püspöki lakóház a Hatvan utca elején állt (ablaka előtt a líciumfa is látható), a mai püspöki palota területén.

A Méliusz Juhász Péter püspök lakóházát megörökítő képeslap

Méliusz Juhász Péter püspök lakóházának belseje 1909-ben

Foglalkoztunk a hajdani Egyetem Kávéházzal is, ehhez a cikkünkhöz Gáspár János küldött egy jelenetet, amelyen baráti társaság látható a vendéglátóhely teraszán.

Az Egyetem kávéház teraszának nyugati sarka. Fotó: © Gáspár János

A Műhelytelep nevű városrészünkben található Szent István templom kapcsán Verpeléti Ferenc az első áldozásuk után készített, 1970-es évekbeli képet is csatolta a hozzászólásához.  


Ugyanehhez a városrészhez kötődnek Masits István emlékei is, aki szintén egy gyerekkori fotóját tette közzé a Debreceni Képeslapok oldalán ezzel a visszaemlékezéssel: „Nagymamám a Ruyter utcza – Lakatos saroknál lakott. Szemben a nagy aszfaltozott téren, a református templom mellett állt meg a Zsuzsi-vonat, hozta a kofákat, a tyúkokat, paradicsomot, legfinomabb tejfelt, tejet, stb. Közelben volt a trafik, a Búzavirág presszó, Létai utca elején a Kocsma, előtte a porban relaxált egy-két törzsvendég. Lovaskocsi hozta a télire való szenet, amit nagy vesszőkosárban kellett behordani. Az udvaron falécekből a budi, nyáron a gyerekek az udvaron fateknőben fürödtek. Zsíroskenyér zamatos paradicsommal volt az uzsonna.” Masits Istvántól az átépítés előtti Békás-tóról is kaptunk egy gyönyörű felvételt, ezzel a fotójával zárjuk az összeállítást.

Az átépítés előtti nagyerdei Békás-tó a kis fahíddal 2012 telén. Fotó: © Masits István

Kedves Olvasóinkat továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és új fotóikat, képeslapjaikat, témajavaslatainkat küldjék el nekünk közzététel céljából a Facebook-oldalunk idővonalára vagy a dbkepeslapok@gmail.com címre. Köszönjük szépen!


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése