Keresés ebben a blogban

2024. március 15., péntek

Akinek a Fényes udvari lakótelep szép fái is köszönhetők: dr. Miklósvári István (1914–2004)

Debrecenben a Dobozi lakótelepen található Fényes udvarban fekszik egy sírra emlékeztető alkotás. Közelebb érve olvasható rajta, hogy a mű dr. Miklósvári István (1914–2004) előtt tiszteleg, akinek a vezetésével, a lakótelepi gyerekek bevonásával 1985-ben ültették, óvták és védték az itteni park fáit. (Közeli felvétel a cikk végén.) Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

Dr. Miklósvári István (1914–2004) emlékköve a Fényes udvarban, 2024. március 14-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A kő felirata így folytatódik: „A Fényes udvar polgárai emlékét megőrzik. Az emlékkövet a Lakók a Köz-Ért Egyesület és a helyi polgárőrcsoport kezdeményezésére 2005-ben helyezte el a debreceni önkormányzat.”

A Fényes udvari fák a tömbbelső átépítése előtt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A kompozíció közelében  a fák alatt egy másik mementó is megbújik, amit első látásra fejfának nézhet az idegen. Ezt a víztornyot ábrázoló ovális táblát a lakótelep átadásának 50. évfordulóján állították. A sín felőli kiserdő helyzetével ebben az összeállításunkban foglalkoztunk, a közeli Bocskai István Általános Iskola története pedig idelátogatva idézhető fel.

Az emlékkőtől pár méterre található ez a fejfára emlékeztető jubileumi emlékmű. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A 2005-ben állított emlékkő felirata. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Kapcsolódó összeállításaink sok fotóval:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése