Keresés ebben a blogban

2024. március 21., csütörtök

A Petőfi Téri ABC és a Debrecen Étterem anno és ma


Debrecenben Petőfi Sándor nevét a tér mellett presszó és vegyesbolt is viselte. Az utóbbi ABC az 1973-ban átadott 24 emeletes lakóház tömbjében működött az Erzsébet utca sarkán, s ugyanitt nyílt meg a Debrecen étterem is, átellenben a szintén Debrecen nevű szállóval. Az épületrész előtti parkos teret 1975 óta díszíti Váró Márton alkotása, aminek Vasbokor a címe, s eredetileg vizes medencéje is volt. Látványukra az első felvétel teljes verzióján csodálkozhatunk rá itt:

A Debrecen Étterem, a Petőfi Téri ABC és a Vasbokor 1980-ban. Fotó: Fortepan / Kriss Géza

A fenti fotó korábbi megosztásához olvasónk is leírták a gondolataikat. Ezek közül szemezgetünk az alábbiakban. Béla Jaross: „Itt még rend és tisztaság honolt.” Simay Barna Ákos: „A virágüzlet felirata miatt hívták tévesen Virág Étteremnek, egyébként Debrecen Étterem. Valóban jó és olcsó hely volt.” Magdi Szabó: „Igen, maga a szobor nem igazán szép! De az akkori kultúrpolitika ilyet kívánt. Vajon hol van most?” Péter Szarvas: „Virág Étterem... Kajajegy ide volt a suliból. Egy pld, 1982 csontleves, tarhonya szafttal 4 forint!” Jánosné Somorácz: „Amikor a nagymamát mentünk látogatni vonattal, elsőnek bementünk ebédelni az emeleten lévő étterembe, nekem ez egy kedves emlék.”

Az 1974. május 1-jén megnyitott Híradó Mozi a 24 emeletes lakóház alatt. Fotó: MSZMP / IPK Vállalat

Ανίκο Γερμανός: „Nagypapám minden 2. vasárnap ebéd után befizetett a Híradó Moziba.”
Ibolya Gáborné Kiss: „De jó is volt! Itt jártunk el előtte suliba, és milyen finom volt a kaja az étteremben.” Frigyes Tácsik: „Dombostanyára jártunk vonattal a weekendkertünkbe, és előtte sokszor ott kajáltunk. Gyerekként mindig lencsefőzeléket ettem pirított májjal.” Molnár István: „Én nem szoktam visszasírni a múltat, de a mostani állapotoknál az akkori sokkal jobb volt! Ez a mai városvezetés kritikája...” András Riz: „A bolt előtt volt a 31-es busz végállomása, itt száltunk le, amikor a nagymamámhoz mentünk. A tér túl oldalán száltunk át a 8-as buszra. Emlékszem a működő szökőkútra, a Híradó mozira, ahol apukámmal háborús filmeket, a nővéremmel indiános filmeket néztünk. A toronyházban lakott a gépjármű-oktatóm, még volt portaszolgálat. Az ABC-ben sokszor vásároltam...”

A bolt és a vendéglő más néven ma is megvan, a medencét betemették. 2023. július 31-i fotó: © Debreceni Képeslapok

Sajnos a bolt előtti gyönyörű fenyőfát 2021 őszén kivágták, a medencét pedig évekkel ezelőtt betemették. A Vasbokor című kompozíciót sokan nem becsülik meg, és biciklitárolónak használják. Ezek is láthatók az utolsó felvételeinken...

Ma már az üzletek és a 24 emeletes lakóház tömbbelsőjének csigalépcsője sincs meg. Fotó: Fortepan / Főfotó, 1976


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vasbokorhoz némelyek biciklit lakatolnak, a fenyőt pedig kivágták. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Vendéglátós cikkeink sok régi képpel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése