Keresés ebben a blogban

2024. március 3., vasárnap

Debrecen városrészei: a Wesselényi


Debrecenben a Wesselényi nevű városrész a Szent Anna utca és a Vágóhíd utca, a vasúti sín, a Homokkerti felüljáró, valamint a Sumen utca és az Attila tér között terül el. Az északkeleti sarka szomszédos a régi katolikus temetővel, továbbá a 150 éves magányos kriptával is.

A Bárczy-intézet (eredetileg bábaképző) egyik épülete az Attila tér felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A városrész neve az árvízi hajósnak is titulált reformpárti országgyűlési képviselő, Wesselényi Miklós (1796–1850) előtt tiszteleg. A fent látható Bárczy Gusztáv gyógypedagógiai intézet (eredetileg bábaképző) mellett a csodás vasutasbérházak pompáznak, amiket a szépségük miatt mézeskalácsházaknak, a debreceni Wekerle-telepnek is hívnak.

A Wesselényi és a Budai Ézsaiás utca közötti épületegyüttes a MÁV tiszti szolgálati lakásainak épült 1925-ben, Lengyel Artur tervei szerint. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A vasutaspalota külső szárnya a Wesselényi utca mellett. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A MÁV tiszti szolgálati lakásainak főhomlokzata az Attila tér felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Továbbhaladva a Budai Ézsaiás utcában, a rendőrkapitánysághoz érünk (lásd az alábbi képen). Onnan jobbra térve találjuk az Irinyi-középiskolát, majd pedig az egykori Keletterv-székházat, ami eredetileg (1930-ban) teljesen másnak épült, mégpedig csendőrlaktanyának.

A Debreceni Rendőrkapitányság főépülete a Budai Ézsaiás utcában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Az Irinyi-középiskola Irinyi utcai dohányleveles főpülete (amiről eltűntek a díszlámpák). Fotók: © Debreceni Képeslapok

A hajdani Keletterv-székház (eredetileg csendőrlaktanya) kihaltnak tűnt. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A volt csendőrlaktanyánál, illetve Keletterv-székháznál átjuthatunk a Wesselényi nevű városrész lakótelepi övezetébe, mely szintén ezt a nevet viseli. Itt házgyári panelből készített lakóépületek sorakoznak, ám ezek sátortetősek, változatosak, alacsonyabbak, és sok helyen legfelül kétszintesek a lakásai. A hely egyik fő intézménye a Vígkedvű utcai Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda:

A Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda főkapuja és díszes ablakai. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Onnan nem mesze, a Nagy-Gál István és a Szombathy István utca sarkán pompázik a Tímárház, melyről ebben az összeállításunkban szolgáltunk részletes ismertetővel és régi fotókkal.

A nagy múltú és hagyományőrző Tímárház a Nagy-Gál Itván utcában. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Onnan visszatérve, a Wesselényi utca és az Attila tér sarkán megbújó vendéglőben megpihenhetünk egy frissítő mellett. Nem mellesleg ez az a híres búfelejtő, melynek eredetileg Vadászkürt volt a neve. 

Az átnevezett és átfestett, hajdani Vadászkürt Presszó a Vágóhíd utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Városrészi összeállításaink sok fotóval:

Az Attila téri Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház a Wesselényi utca felől. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Utolsó felvételeinken a görögkatolikus főszékesegyházat és a Tóth Árpád Gimnáziumot mutatjuk be, valamint a névadó költő szobrát, ami az oktatási intézmény épületegyüttese előtt áll.

A Tóth Árpád Gimnázium épületegyüttesének részlete. Fotó: © Debreceni Képeslapok


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

Tóth Árpád költő szobrát a debreceni E. Lakatos Aranka készítette. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése