Keresés ebben a blogban

2024. március 23., szombat

A 307 éves debreceni bezárt temető csőszházának titkai

A Vágóhíd utcai hídnál megbújó kis épületek egyike: a volt temető csőszháza 2024. március 22-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Debrecenben a Vágóhíd utcai felüljáró környékén régóta figyeljük aggodalommal a híd alatt két oldalt megbújó kis házak sorsát. A 2024. március 22-i ottjártunkkor immár azzal szembesültünk, hogy közülük a volt katolikus temető kis sárga csőszházának melléképületeit lebontották (a kinti budi kivételével), s az ajtókat-ablakokat befalazták. Fotók: © Vass Attila Tamás / Debreceni Képeslapok

A csőszház udvarán téglajárda vezet. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Mindezeknek megvan az okuk, de hogy mi az, itt most nem részletezzük. Mindenesetre félő, hogy hasonló sorsra juthat a túlsó, vasutas bakterház is. De sajnos az se lenne meglepő, ha mindenestül lebontanák e régi lakóházakat. A múlt hónapban egyébként még arról írtunk, hogy feltörték a temető mauzóleumát, Debrecen legidősebb ilyen kriptáját.

A kis kertes ház 2023  tavaszán, a kerítés vonalából kiugró külső árnyékszékkel. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A hely kapcsán érdemes felidézni, hogy a katolikus temető területét a város 1717-ben adta örökös használatba a katolikus egyháznak, amikor a hívei visszatérhettek Debrecenbe.

A csőszház melletti bezárt katolikus temető és kápolna 2024. március 22-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

A provinciális barokk stílusú, központi kápolnát 1774-ben (tehát kereken 250 esztendeje), a szent kereszt tiszteletére építtette gróf Kállay János császári és királyi tanácsos, kerületi táblaelnök.

A volt katolikus temető csőszházának épületdíszei és udvari nyomós kútja. Fotók: © Debreceni Képeslapok

Egy régi interjú a Vágóhíd utcai temető csőszházának utolsó lakójával, megjelent a Homokkerti Családsegítő Szolgálat lapjában 1997 októberében. 2022 novemberében elhunyt, azóta az enyészeté a régi kis ház – írta Tóth Gyula, az alábbi cikk küldője:



Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Vágóhíd utcai felüljáró melletti csőszház 2024. március 22-én. Fotó: © Debreceni Képeslapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése