Keresés ebben a blogban

2024. március 10., vasárnap

Élet a Csapó, Marx és Fürst utca környékén, 1979-ben

Debrecen 45 évvel ezelőtti arcára csodálkozhatunk rá a Csapó utca akkor még újnak számító panelsorait bemutató látképeken, amiket a Fortepan tett közzé Barna Ádám adománya révén.

A Csapó utca látképe 1979-ben, a Pacsirta és a Berek utca között. Fotó: Fortepan / Barna Ádám

A fenti képen (és a cikk végi teljes méretű változatán) a Pacsirta és a Berek utca közötti parkolók láttán például megállapítható, hogy akkor is sok autó állt ott. A háttérben az akkor még ott működő tűzoltóság tornya is látszik. A következő, szintén helytörténeti értékű felvétel már ennek az útszakasznak a folytatását örökítette meg a Pacsirta utca és a Marx Károly (ma Csillag) utca közötti részen.

A Csapó utca látképe 1979-ben, a Marx és a Pacsirta utca között. Fotó: Fortepan / Barna Ádám

A folytatásban pedig a Fürst Sándor (ma Rakovszky) utca panorámáján ámuldozhatunk az Árpád téri református templom erkélyéből készített fotónak köszönhetően. Mindezt segítendő, végül egy 1979-es térképrészletet is mellékelünk a környékről...

A Csapó utca vége a Fürst Sándor utcánál, az Árpád téri templomból megörökítve. Fotó: Fortepan / Uvaterv, 1974

Kedves Olvasóinkat pedig továbbra is arra buzdítjuk, hogy régi és friss képeiket, témajavaslataikat küldjék el nekünk közzététel céljából! A címünk: dkepeslapok@gmail.com.

A Csapó utca látképe 1979-ben, a Pacsirta és a Berek utca között (nyitóképünk teljes méretben). Fotó: Fortepan / Barna Ádám


Felhívjuk a figyelmüket mindazoknak, akik az engedélyünk nélkül használják a Debreceni Képeslapok fotóit és írásait, hogy amennyiben nem távolítják el az oldalaikról, akkor az bírósági eljárást és kártérítési követelést von maga után. A szabályos megosztásokat nagyon köszönjük!

A Csapó, a Berek, a Marx és a Fürst Sándor utca környéke a Cartographia 1979-es térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése